Constantijn Huygens – de collectie in de Koninklijke Bibliotheek

leerintveld-huygens-2013Ad Leerintveld
Constantijn Huygens
de collectie in de Koninklijke Bibliotheek

Bekking & Blitz Uitgevers, mei 2013

hardcover, 128 pagina’s
ISBN 9789061094678, verkoopprijs € 9,90

bestel

Constantijn Huygens (1596-1687) was een fascinerende, veelzijdige man. Raadsheer van de stadhouders van Oranje en in zijn vrije tijd een kundig beoefenaar van kunst en wetenschap.
Van geen andere schrijver uit de Gouden Eeuw zijn zoveel documenten overgeleverd. Hij heeft zelf van alles wat hij ooit schreef wel een ontwerp of een kopie bewaard. Veel van zijn werk is ook gedrukt.

Huygenscollectie in de Koninklijke Bibliotheek
Door aankoop, schenkingen en bruiklenen heeft de KB een omvangrijke collectie handschriften en drukken van Constantijn Huygens op kunnen bouwen. Gedichten in diverse talen (onder andere Nederlands, Frans, Latijn), vertalingen, brieven, reisjournalen. Talloze drukken van zijn publicaties, soms met bijzondere opdrachten er in, en zelfs boeken uit Huygens’ eigen bibliotheek.

In dit boekje leest u hoe dit materiaal in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek is terechtgekomen. Vervolgens wordt de Huygenscollectie gepresenteerd en op onderdelen toegelicht. Zo wordt duidelijk hoe groot het belang is van deze collectie voor onze kennis van Constantijn Huygens en van de cultuur en wetenschap van de zeventiende eeuw.

Deze publicatie verschijnt als deel 56 in de Miniaturenreeks van Bekking & Blitz uitgevers

 


Huygensjaar – 2013 is uitgeroepen tot Huygensjaar. Op deze website een overzicht van de verschillende tentoonstellingen en activiteiten.

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *