‘Lof van het stof’ – 75 jaar AMVC Letterenhuis

Debergh-Lof_vh_stof-2008
• Gwennie Debergh
Lof van het stof
Een geschiedenis van het AMVC Letterenhuis

De Vlaamse literatuurgeschiedenis kan niet zonder het AMVC-Letterenhuis. Al 75 jaar bewaart het literaire archief en museum in de Antwerpse Minderbroedersstraat alles wat zich achter de bladspiegel van de Vlaamse letteren schuilhoudt: van manuscript tot schrijversfoto, van brief tot dodenmasker, van borstbeeld tot recensie. Het resultaat van die jarenlange verzamelijver is een indrukwekkende collectie.

Minstens even fascinerend is de manier waarop het instituut zich de voorbije driekwart eeuw heeft ontwikkeld. Lof van het stof vertelt voor het eerst de geschiedenis van het AMVC-Letterenhuis en plaatst die binnen een ruime culturele en politieke context. Gwennie Debergh beschrijft hoe de Vlaamse auteurs decennialang hebben gevochten voor de oprichting van ‘hun’ museum, dat uitgroeide tot een symbool in de strijd voor de Vlaamse ontvoogding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw volledig verwoest. Daarna gebeurde wat niemand voor mogelijk hield: het instituut herstelde van de klap en groeide uit tot een modern Letterenhuis dat elke literatuurliefhebber vandaag koestert.
(tekst uitgever)

Uitgeverij Meulenhoff | Manteau / okt. 2008 / hardcover – 368 pag – 150 x 222 / isbn 9789085421658 / Verkoopprijs 32.50 Euro

Recensie Volkskrant, Paul Depondt, 28 nov. 2008

Recensie De Leeswolf, Bert van Raemdonck, jrg. 15, nr. 1 (febr. 2009)

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “‘Lof van het stof’ – 75 jaar AMVC Letterenhuis”

  1. Pingback: hooy & gras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *