Verzameld werk van Louis Paul Boon (deel 20) ‘Het Geuzenboek’

boon-geuzenboek-2013Louis Paul Boon
Het Geuzenboek
Verzameld werk deel 20

Uitgeverij De Arbeiderspers, maart 2013

paperback, 840 pagina’s
ISBN 9789029583916, verkoopprijs € 39,95

[info/bestel bij bol.com]

Vandaag verschijnt deel 20 in de reeks verzameld werk van Louis Paul Boon. Deel 20 is het dertiende boek, van de 24 delen die in totaal zullen verschijnen. De delen komen in onregelmatige volgorde uit, zo was deel 5 in 2005 het eerste boek dat werd gepresenteerd. De uitgaven worden verzorgd door het L.P. Boon-documentatiecentrum van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met uitgeverij De Arbeiderspers.

De 24 delen van het Verzameld werk worden samengesteld op grond van de publicatiedatum van de gebundelde teksten én hun thematische verwantschap.

Geen voorspelbare opsomming van romans, verhalen, reportages, gedichten en columns, maar verrassende combinaties van ‘klassieke’ titels en minder bekende teksten. De betekenis van een bepaald werk wordt vaak duidelijker als het gecombineerd wordt met een ander, niet noodzakelijk in dezelfde periode geschreven werk. Uiteindelijk moet ieder deel een facet van Boons rijke en veelkantige schrijverschap belichten.

Deel 20 – Het Geuzenboek verscheen vier maanden nadat Louis Paul Boon op 10 mei 1979 stierf. Zelf had hij deze historische roman aangekondigd als zijn laatste boek. Niet omdat hij de dood voelde aankomen, of van plan was na voltooiing van dit slopende werk de pen voorgoed neer te legen, maar omdat hij Het Geuzenboek beschouwde als het sluitstuk van zijn oeuvre. Misschien zelfs wel van de Vlaamse literatuur. Die was immers in 1837 begonnen met een geuzenboek van Hendrik Conscience.
Bijna anderhalve eeuw na Conscience vertelt Boon op zijn beurt hoe in de tweede helft van de zestiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden de eerste massale volksopstand bloedig werd neergeslagen. Met nauwelijks ingehouden woede portretteert Boon Willem de Zwijger als een onbetrouwbare leider en als een half mislukte Vader des Vaderlands. De kleine, misleide en nutteloos gestorven geuzen uit de Zuidelijke Nederlanden kregen daarentegen zijn onvoorwaardelijke liefde. (uitgever)

Op de website van het project is uitgebreide informatie over alle verschenen delen te vinden.

Boekpresentatie – Op 6 maart 2013 werd in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Sint-Niklaas de heruitgave van Het Geuzenboek gepresenteerd.

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *