Heruitgave ‘Maerlants wereld’ van Frits van Oostrom

oostrom-maerlant-2013Frits van Oostrom
Maerlants wereld (heruitgave)

Uitgeverij Bert Bakker, mei 2013

softcover, 448 pagina’s, 23 x 15 cm
ISBN 9789035139855, verkoopprijs € 24,95

info bij bol.com

Maerlant’s wereld was het boek waarmee Frits van Oostrom in 1996 zijn naam vestigde als de wetenschapper die zijn kennis op boeiende wijze voor een breder publiek toegankelijk wist te maken.

Maerlant’s wereld is een meeslepend relaas, even doordacht en fraai van compositie als lichtvoetig van stijl, waaruit men Maerlant ziet oprijzen als dichter van indrukwekkende statuur en tegelijkertijd als een man om van te houden.

Magie en wetenschap, Vlaanderen en Voorne, geloof en rede, weelde en wellust, de strijd om Jeruzalem en Zeeland. Tussen dit alles schrijft Jacob van Maerlant, de belangrijkste Nederlandse auteur uit de middeleeuwen, met op de achtergrond de jonge vorst Floris V. Heden ten dage door vrijwel niemand meer gelezen, gold Maerlant in zijn eigen tijd als vader der Dietse dichteren en oefende hij via zijn omvangrijke werk een eeuwenlange invloed uit. Dat werk was er dan ook naar: Maerlant is niet alleen de eerste die in de volkstaal zulke gevarieerde stof behandelt als geografie, regeerkunst, biologie en droomduiding, maar ook de eerste die de hele bijbel in het Nederlands berijmt en de complete wereldgeschiedenis beschrijft.
In Maerlant’s wereld belicht Frits van Oostrom dit fenomeen in zijn historische context. Dit heeft geresulteerd in een indrukwekkende studie en tegelijk een meeslepend leesboek met literaire allure. (uitgever)

In 1996 ontving Van Oostrom voor Maerlant’s wereld de AKO Literatuurprijs en in 2000 de Keizer Karelprijs, een literatuurprijs van de provincie Oost-Vlaanderen.

zie ook:

Frits van Oostrom, Wereld in woorden, Bert Bakker, 2013
Frits van Oostrom, Stemmen op Schrift (heruitgave), Bert Bakker, 2013

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *