Michiel van Diggelen schreef biografie over ‘eigenzinnige broodschrijver’ Ab Visser

diggelen-visser-2013Michiel van Diggelen
Ab Visser biografie

Uitgeverij Passage, februari 2013

hardcover, 400 pagina’s, 23 x 15 cm
ISBN 9789054522690, verkoopprijs € 29,50

bestel bij bol.com

Ab Visser (Groningen 1913 – Amsterdam 1982) leefde van de pen, maar is als schrijver nooit echt doorgebroken. Kwam dat omdat hij teveel genres beoefende, waaronder in Nederland niet zulke populaire? Of lag dat aan het feit dat hij wel erg vaak van uitgever switchte? Of maakte hij vijanden met zijn recensies?

Ab Visser schreef heel verschillende soorten boeken, van spookverhalen tot detectives en van kinderboeken tot gedichten. Op latere leeftijd werd hij een autoriteit op het gebied van het spannende boek. Hoewel grote roem niet kwam, bleef hij, ondanks de ziekte van Bechterew waardoor hij steeds krommer ging lopen, onvermoeibaar doorwerken.

Deze biografie geeft een veelkleurig beeld van zijn persoonlijkheid. Er is gebruikgemaakt van veel ongepubliceerde brieven. Mede daardoor ontstaat een scherp beeld van een eigenzinnige broodschrijver, die door heel Europa reisde. De biografie voert de lezer langs vele schrijverskringen in binnen- en buitenland en geeft een ander beeld van de oorlog en de brave jaren vijftig dan we gewend zijn. Vissers jeugdvriend Ferdinand Langen las het manuscript en verklaarde: ‘Ik heb het boek ademloos uitgelezen.’ (tekst uitgever)

Michiel van Diggelen (1957) is docent en publicist. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde onder meer over de IKON, het ICCO, Hervormd Nederland en schreef vele biografische portretten. Dit is zijn eerste lange biografie.

Meer over dit boek…

Boekpresentatie en tentoonstelling – Het boek wordt gepresenteerd op 13 februari 2013, de honderdste geboortedag van Ab Visser, in de Centrale Bibliotheek Groningen. Tegelijkertijd met de presentatie van de biografie opent in de Bibliotheek Groningen een kleine expositie over leven en werk van Ab Visser, met onder meer alle gepubliceerde werken van hem. Te zien t/m 3 maart 2013 op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek.

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *