Een gereformeerde jongen – biografie van historicus Arie van Deursen

Fred van Lieburg, Joke Roelevink
Een gereformeerde jongen
Arie Theodorus van Deursen (1931-2011)

Uitgeverij Bert Bakker, november 2012

Paperback, 368 pagina’s, 23 x 15 cm
ISBN 9789035138902, verkoopprijs € 24,95

bestel

Arie van Deursen (1931-2011) was een Nederlandse hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Velen heeft hij groot plezier bezorgd met zijn boeken over de zeventiende eeuw. Deskundigheid, humor en een leesbare stijl stonden daarvoor garant. Maar wie was de mens achter de stille geleerde en de teruggetrokken docent? Eigenzinnig en diep bewogen. Dat waren belangrijke karaktertrekken van de man, vader, vriend, wetenschapper en columnist. Zelf schreef hij eens aan uitgever Mai Spijkers:

‘Ik ben altijd een gereformeerde jongen gebleven, en dat zou bij een terugblik op mijn leven het centrale thema zijn.’

Een gereformeerde jongen wil een tipje van de sluier oplichten. Het begint met een levensbeschrijving waarin feiten worden afgewisseld met uitspraken van Van Deursen zelf. Daarna volgen bijdragen door zijn naasten, zoals collega’s, medewerkers, leerlingen en kennissen. Zij doen verslag van hun ervaringen, van zijn betekenis als historicus en columnist en van de inspiratie die zij aan zijn onderwijs en publicaties hebben ontleend. Het geheel wordt afgerond met een volledige bibliografie.

Fred van Lieburg (1967) is hoogleraar geschiedenis van het Nederlands protestantisme aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij was assistent in opleiding bij Van Deursen.
Joke Roelevink (1953) is als senior onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (knaw) in Den Haag. Zij was student-assistente en is cum laude bij Van Deursen gepromoveerd.

Meer over dit boek

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *