Lissitzky en Majakovski = typografie en poëzie = nu in facsimile + vertaling

Vladimir Majakovski, El Lissitzky (illustr.)
Voor de stem

Uitgeverij Huis Clos, december 2012

[in maart 2013 verscheen wegens grote belangstelling een herdruk]

softcover, 2 x 64 pagina’s in cassette, 19 x 13 cm
oplage 750 exemplaren
ISBN 9789079020171, verkoopprijs € 24,90

bestel bij uitgever

De samenwerking tussen de dichter Vladimir Majakovski en de beeldend kunstenaar El Lissitzky leidde met ‘Dlja golosa’ (Voor de stem) tot een van de meest geslaagde typografische experimenten van het Russisch constructivisme.

Dertien gedichten van Vladimir Majakovski werden ‘geconstrueerd’ door Lissitzky in zijn hoedanigheid van boekontwerper en -vormgever. Om de gedichten, die bedoeld waren om voor te dragen, gemakkelijk te vinden, paste Lissitzky een zogenaamd duimregister in het boek toe. Bovendien ontwierp hij voor elk van de gedichten een aparte titelpagina.

De oorspronkelijke uitgave verscheen in 1923 bij de in Berlijn gevestigde uitgeverij Nakanoene, die op goede voet stond met de jonge Sovjetstaat, en werd door Majakovski zelf bekostigd. We kennen het werk van Lissitzky voornamelijk achter glas aan de museumwand; het is een héél andere kunstzinnige gewaarwording om nu een specimen van zijn sublieme typografie in de hand te kunnen houden.

Voor de stem – Marja Wiebes en Margriet Berg vertaalden de futuristische gedichten in het Nederlands. Hun vertaling is in een apart boekje opgenomen zodat het Gesamtkunstwerk er niet door verstoord wordt. In twee nawoorden wordt ingegaan op de poëzie van Majakovski – door zijn biograaf Bengt Jangfeldt – en het unieke grafisch ontwerp van Lissitzky – door de kunsthistoricus Willem Jan Renders, medewerker van het Van Abbemuseum. Daarmee is een zeldzaam collectors item binnen het bereik gekomen van ieder die zich voor typografie én poëzie interesseert. De vormgeving is verzorgd door Piet Gerards.

Deze uitgave is een coproductie van Huis Clos, het Van Abbemuseum en Drukkerij Lecturis in Eindhoven.

over dit boek…

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *