Kastjes kijken, beeldend werk van dichter Kees Buddingh’

Wim Huijser, Laurens van Krevelen (inl.)
Kastjes kijken
beeldend werk van C. Buddingh’

Buddingh’ Genootschap i.s.m. het Dordrechts Museum, november 2012

hardcover, 128 pagina’s
ISBN 9789081943109, verkoopprijs € 24,95

Omdat het in deze tijd erg moeilijk is om een boek over een zo specifiek onderwerp – en dus een kleine doelgroep – bij een uitgever onder te brengen, heeft het bestuur van het Buddingh’ Genootschap besloten voor het eerst zelf als uitgever op te treden. Het resultaat moet een mooi, gebonden boek zijn, in een beperkte oplage, met veel foto’s van de kastjes, objecten en collages die Buddingh’ tussen 1971 en 1974 maakte. De tekst is van Wim Huijser; Laurens van Krevelen (oud-directeur van uitgeverij Meulenhoff en kenner van het surrealisme) schrijft er een inleiding bij. Richard van den Dool verzorgt de vormgeving.
(Buddingh’ Genootschap)

Schrijver/dichter C. (Kees) Buddingh’ manifesteerde zich begin jaren 70 ook als beeldend kunstenaar. Geïnspireerd door een bezoek aan een tentoonstelling over Man Ray, begon hij objecten te maken, vaak met een surrealistische opstelling. Buddingh’ gebruikte daarvoor aanvankelijk oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij ‘waardeloze’ spulletjes, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal tot leven wekte. Hij ging daarbij uit van Man Ray’s principe dat je met niets alles kunt doen. Zoals hij er in zijn poëzie naar streefde een maximaal effect te krijgen met een minimum aan middelen, zo probeerde hij dat in de kastjes ook.

‘Kijkkastjes’ of ‘droomkastjes’ werden deze objecten ook wel genoemd. Ze kregen meestal een literaire titel. Tussen 1971 en 1974 maakte Buddingh’ er bijna honderd. Zijn werk trok de aandacht van de media en hij werd onder andere gevraagd voor exposities in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Dordrechts Museum en ‘t Coopmanshûs in Franeker.

Buddingh’-biograaf Wim Huijser begon in 1998 met zijn zoektocht naar de kastjes en het verhaal daarbij. Daarvan heeft hij er een 70-tal terug kunnen vinden en deze worden beschreven in het boek: Kastjes kijken – beeldend werk van C. Buddingh’.

tentoonstelling – Het boek verschijnt 24 november 2012 bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Dordrechts Museum, waar de kastjes zijn te bewonderen, aangevuld met collages, documenten en archivalia. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn film en tv fragmenten van de dichter.

De tentoonstelling Kastjes kijken – beeldend werk van C. Buddingh’ is te zien van 25 november 2012 tot 7 april 2013.

meer over Kees Buddingh’ bij schrijversinfo

zie ook van Wim Huijser de verzamelde gedichten van C. Buddingh’, Buddingh’ Gebundeld, Nijgh & Van Ditmar, 2010

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *