J.C. Kannemeyer schreef biografie van J.M. Coetzee – een schrijversleven

J.C. Kannemeyer,
J.M. Coetzee. Een schrijversleven
vertaling Joost Poort

Uitgeverij Cossee, november 2012

hardcover, 752 pagina’s, 24 x 16 cm
ISBN 9789059363724, verkoopprijs € 45,00

bestel bij bol.com

In deze diepgaande biografie volgt J.C. Kannemeyer de wereld en wandel van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee (1940), van Zuid-Afrika tot Groot-Brittannië, en van de Verenigde Staten tot Australië. Hij belicht de politieke en sociale achtergronden van Coetzees oeuvre net zo uitvoerig als diens persoonlijke geschiedenis. Omdat de schrijver zijn medewerking verleende, had Kannemeyer toegang tot de meest uiteenlopende bronnen, wat verrassende inzichten in Coetzees werk en werkwijze opleverde.

De biografie geeft een beeld van een bewogen leven in een verscheurde eeuw en laat zien hoe John Maxwell Coetzee zich heeft ontwikkeld van docent Engelse letterkunde tot een van de belangrijkste auteurs van onze tijd.

J.C. Kannemeyers boek bevat veel foto’s uit het archief van de familie Coetzee en een schat aan nooit eerder gepubliceerd materiaal, van Coetzees eerste gedichten tot fragmenten uit zijn masterscriptie, van redevoeringen tot brieven. Zo ontstaat voor de lezer een zo compleet mogelijk beeld van Coetzees werk en geschiedenis, vanaf het moment dat zijn Nederlandse voorouders zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika vestigden, tot aan zijn huidige verblijf in Australië.

John Christoffel Kannemeyer (1939-2011) was als academicus een autoriteit op het gebied van de Afrikaanse literatuur en de schrijver van meerdere veelgeprezen biografieën over Afrikaanse auteurs. Daarnaast publiceerde hij talloze studies over de geschiedenis van de Afrikaanse literatuur. Voor zijn biografieën en literaire essays ontving hij onder andere de Recht Malan Prize, de C. Louis Leipoldt-prijs, en een eredoctoraat aan de Universiteit van Stellenbosch. Hij overleed kort na de voltooiing van deze biografie (zie in memoriam).

over dit boek…

Bij uitgeverij Cossee verscheen in 2010, ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee een bundel essays over de auteur en zijn werk.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *