Derde deel biografie Nop Maas ‘Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven’

Nop Maas
Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven 3
De late jaren 1975-2006

Uitgeverij G.A. van Oorschot, oktober 2012, 800 pagina’s

paperback | ISBN 9789028241275 | € 35,00 | bestel
gebonden | ISBN 9789028241244 | € 49,90 | bestel

Voorspel – Het derde en laatste deel van Kroniek van een schuldig leven, de biografie van Gerard Reve, zou oorspronkelijk eind 2010 verschijnen. Maar er ontstond ‘gedoe’. Reves levenspartner Joop Schafthuizen ging dwarsliggen en rechtzaken waren het gevolg. In 2011 verbood de rechter publicatie van het boek voor zover daarin citaten uit niet gepubliceerd werk van Gerard Reve zouden zijn opgenomen.
In hoger beroep bpaalde het gerechtshof in Amsterdam in juni 2012 dat de biografie wel mag verschijnen, waarop Schafthuizen besloot de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen.
In augustus maakte Uitgeverij Van Oorschot bekend deze nieuwe rechtzaak niet af te wachten en het omstreden derde deel van de biografie toch in het najaar uit te brengen.

‘Gezien de grote zorgvuldigheid waarmee de uitspraak van het hof tot stand is gekomen, zien auteur en uitgever een nieuw rechterlijk oordeel met vertrouwen tegemoet”, aldus Van Oorschot.

Op 19 oktober 2012 bleek de uitgever tot veler verrassing in stilte een aantal boekhandels bevoorraad te hebben en zag Schafthuizen zich opnieuw genoodzaakt een kort geding aan te spannen om de boeken uit de handel te laten nemen. Op 23 oktober oordeelde de rechter dat de verkoop door mocht gaan.

‘Kroniek van een schuldig leven’. Deel 3: De late jaren (1975-2006) is gewijd aan de laatste dertig levensjaren van Gerard Reve.

In zijn persoonlijke leven was het de periode van zijn meest langdurige relatie, met de 25 jaar jongere Joop Schafthuizen. Gegeven het karakter van Reve lag het niet voor de hand dat deze relatie een harmonieus karakter zou hebben. Ze was dan ook, zoals Joop Schafthuizen het uitdrukte, ‘barok’ van aard: een verhouding met toppen en diepe dalen. Mét elkaar hadden Reve en Schafthuizen het vaak moeilijk, of was het onhoudbaar, maar zónder elkaar ging ook niet. Allebei hebben ze op het punt gestaan aan hun relatie een eind te maken, maar geen van tweeën heeft ten slotte doorgezet: daarvoor waren ze te veel aan elkaar verknocht. Naarmate de eeuwgrens naderde, verslechterde Reve’s geestelijke en lichamelijke conditie. De relatie veranderde daardoor aanzienlijk. In plaats van een vriendschap tussen een oudere en een jongere partner was er steeds meer sprake van een hulpbehoevende en een verzorger. (uitgever)

Dit derde deel van Maas’ biografie geeft een aangrijpend beeld van de laatste periode uit Reve’s leven.

zie ook…

Nop Maas: ‘Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven’
Deel 1: ‘De vroege jaren 1923-1962’ (2009)
Deel 2: ‘De “rampjaren” 1963-1975’ (2010)
Deel 3: ‘De late jaren 1975-2006’ (2012)

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *