Boekensalon over Salamanderpockets – 26 nov 2009

zz-blokje-nieuwsBoekensalon over de Salamanderpocket
donderdag 26 november 2009, 17:00 – 19:30 uur

Collectie Lenoirschuring – De drukker Arie Lenoir bracht een omvangrijke verzameling Salamanderpockets bijeen. Die verzameling was van eind 2008 tot begin 2009 te zien bij Lenoirschuring in Amstelveen. Tevens verscheen bij deze drukkerij een zorgvuldig gedocumenteerd boek: De omslagen van de Salamanderpockets 1958-1996 (357 p.). Het vormt een waardevolle aanvulling op Het Salamanderboek 1934-1984 (1984) van C.J. Aarts. En nu schenkt Lenoirschuring zijn verzameling aan de Bijzondere Collecties. Die beheerden al het grafisch archief van Salamanderuitgever Querido en het ontwerparchief van Salamandervormgever Theo Kurpershoek.

Sprekers: de grafisch ontwerpers Toni Mulder en Ron van Roon
Deze middag gaat Toni Mulder in op de reeks Salamanders die hij in de jaren tachtig en negentig van een omslag voorzag, waarbij illustratie voor fotografie moest wijken. En Roon van Roon spreekt over andere, door hem ontworpen pocketomslagen. Mulder en Van Roon vormden samen ooit het Amsterdamse ontwerpbureau Dynamo.

Boekensalons
Sinds april 2008 organiseren de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak en de Bijzondere Collecties Boekensalons. Ze vinden plaats op elke laatste donderdag van de maand in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. Deze Boekensalons worden mede mogelijk gemaakt door de Groep Algemene Uitgevers (GAU) van het Nederlands Uitgeversverbond.

De toegang tot de Boekensalons is gratis maar men wordt verzocht zich aan te melden via email (receptie-otm@uva.nl) of telefonisch (020 5257300).

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *