Taschen presenteert smakelijke letterproef

Jong-Type-Taschen2009
Cees de Jong (editor), Jan Tholenaar
Type
A Visual History of Typefaces & Graphic Styles, 1628-1900 (volume 1)

Jong-Type-1

Een visuele geschiedenis van fonts en grafische stijlen.
Dit boek laat de mooiste en meest opmerkelijke voorbeelden van fontscatalogi uit de geschiedenis zien, met een bijzondere nadruk op de periode van midden 19e eeuw tot midden 20e eeuw, toen catalogi in kleur op hun hoogtepunt waren.

Het is een selectie uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar Jan Tholenaar en laat de evolutie van de drukletter zien in al haar verschillende incarnaties d.m.v. prachtig ontworpen catalogi die niet alleen lettertypes in roman, italic, vet, half-vet, smal en breed laten zien, maar ook karakters, randen, versieringen, beginletters en decoraties alsook vaak spectaculaire voorbeelden van het gebruik van letters. De Victoriaanse fonts hebben een prominente plaats in dit boek. Ook voorbeelden van lithografie, letters van etaleurs, inscripties van beeldhouwers en kalligrafen worden getoond en beschreven.

De (geïlustreerde) inleiding beslaat 80 pagina’s, daarna is het vooral beeldmateriaal met korte toelichtingen, veelal uit letterproeven. De opzet en kwaliteit van de afbeeldingen maken het ook voor de niet-professional een zeer aantrekkelijke uitgave.

Jong-Type-3Jong-Type-2

Dit eerste deel laat voorbeelden zien van vóór de 20e eeuw, beschreven door redacteur Cees de Jong en verzamelaar Jan Tholenaar. In het voorjaar van 2010 verschijnt het tweede deel.

Taschen, aug. 2009 / tekst in het Engels, Duits en Frans / hardcover – 360 pag. – afm. 32 x 25 cm /  ISBN 9783836511018 / Verkoopprijs 39.90 Euro (niet leverbaar)

Het tweede deel van Type is verschenen in februari 2010.

Reviews

James Puckett op website ‘i love typography’, 6 nov. 2009.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *