‘In goed en kwaad’ – het verzamelde literaire werk van Fritzi Harmsen van Beek

F. Harmsen van Beek
In goed en kwaad
verzameld werk

Redactie: Daan Cartens, e.a.

Uitgeverij De Bezige Bij, mei 2012

gebonden, illustr., 511 pagina’s, 21 x 16 cm
ISBN 9789023469889, verkoopprijs € 29,90

te koop bij o.a.: bol.com | Cosmox |

Het Letterkundig Museum kreeg op 23 mei 2012 de literaire nalatenschap van Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927-2009) overgedragen. Harmsen van Beek, schrijfster, dichteres en tekenares, liet een klein oeuvre na. De geringe omvang van haar werk is echter omgekeerd evenredig aan de grote bewondering die het vrijwel unaniem ten deel viel en valt.

Bij de overdracht van de nalatenschap aan het museum in Den Haag werd de bundel In Goed en Kwaad, waarin Harmsen van Beeks publicaties bijeen worden gebracht, gepresenteerd.

Het oeuvre van Fritzi Harmsen van Beek is bescheiden, en toch wordt ze nog altijd tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Veel van haar collega’s, onder wie A. Roland Holst, Remco Campert, J. Bernlef en Hugo Claus, waren in de ban van haar talent.

Vanaf de jaren tachtig leefde ze teruggetrokken, schuw geworden van te veel ongewenste aandacht. Ze stond niet toe dat de boeken of losse tijdschriftpublicaties bij haar leven werden herdrukt. In In goed en kwaad is voor het eerst haar literaire werk bijeengebracht. (uitgever)

– Fritzi Harmsen van Beek bij Wikipedia | DBNL

Aandacht voor dit boek bij…

Jagtlust

Fritzi Harmsen van Beek is ook bekend door haar turbulente levenswijze in de 60-er jaren.
In het boek ‘Jagtlust‘ (1998) bracht Annejet van der Zijl een van de meest fascinerende mythes van de Nederlandse literaire geschiedenis tot leven.

In de periode 1954-1971 groeide dit vervallen Gooise landhuis uit tot een artistieke vrijplaats van ongekende Hollandse allure. Het middelpunt was de even geheimzinnige als betoverende dichteres Fritzi Harmsen van Beek; onder de talloze schrijvers en kunstenaars die in haar ban raakten, waren Remco Campert, Gerard Reve, Peter Vos en Cees Nooteboom. Bij haar vonden ze alles wat in het aangeharkte Nederland van die jaren nog taboe was: tomeloze passies, ongebreidelde creativiteit en experimenten met vrije seks, drugs en alcohol. ‘Je stampte met je voet op de grond en het was feest,’ aldus Campert. Maar ook aan dit feest kwam een einde, en toen bleek dat niet iedereen even welgevaren was bij de prachtige chaos die Jagtlust heette. (flaptekst)

Leverbaar: Jagtlust, Querido, 2010

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *