‘Staande Receptie’ – Jos Joosten over Literatuur, kritiek en literatuurwetenschap

Jos Joosten
Staande Receptie
Literatuur, kritiek en literatuurwetenschap

Uitgeverij Vantilt, april 2012

paperback, 192 pagina’s
ISBN 9789460040979, verkoopprijs € 14,95

te koop bij bol.com

Vanaf het moment dat het eerste kritische oordeel over een boek werd gepubliceerd, waren er betrokkenen boos of blij. En derden wisten zeker dat het helemaal anders moest. Schrijvers, lezers, uitgevers, collegacritici en ook literatuurwetenschappers: iedereen heeft al eeuwenlang zijn oordeel klaar over literatuurkritiek. En altijd is er controverse, waarbij het woord ‘crisis’ nooit ver weg is.
Soms is het crisisgevoel groot, zoals nu. De positie van literatuurkritiek in kranten en tijdschriften ligt onder vuur, andere media dienen zich aan, schrijvers presenteren zich niet meer op de traditionele manier en lezers vinden steeds vaker hun eigen weg.

In Staande receptie maakt Jos Joosten de balans op en behandelt hij een aantal actuele kwesties uit de Nederlandse literatuurkritiek: hoe functioneert kritiek in woelige tijden? Kan literatuurkritiek geëngageerd zijn? En is internet een oplossing voor de kritiekcrisis? De rol van de wetenschapper heeft zijn bijzondere aandacht: (hoe) kun je objectief iets zeggen over een fenomeen dat zó in beweging is? (uitgever)

Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en betrokken bij de daar gevestigde onderzoeksgroep SCARAB (Studying Criticism and Reception Across Borders).

Boekpresentatie – Het boek Staande receptie werd op 26 april 2012 gepresenteerd op een bijeenkomst in de Radboud Universiteit Nijmegen.

Beschuldiging – Bij verschijnen van het boek ontstaat nogal wat opwinding over de beschuldiging van plagiaat aan het adres van recensente en bijzonder hoogleraar Elsbeth Etty. In een uiterst kritisch hoofdstuk over het boek van Etty brengt hij een reeks van slordigheden en feitelijke onjuistheden aan het licht. Zijn conclusie: Etty zet de feiten ‘onbekommerd naar haar hand’ (zie o.m. Volkskrant, 26 april 2012).

Recensie

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *