Lucebert, drukwerk voor anderen

Paul van Capelleveen
Lucebert, drukwerk voor anderen
Samenstelling en inleiding: Ton den Boon en Huug Schipper

Uitgeverij De Weideblik, mei 2012

paperback met flappen, 128 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 9789077767351, verkoopprijs € 24,50

te koop bij o.a.: bol.com | Cosmox |

Dichter, beeldend kunstenaar, fotograaf – Lucebert was een ongekend veelzijdig en zeer productief kunstenaar,die zijn wereld voortdurend in woorden, lijnen, vormen of kleuren verbeeldde. Lucebert was dichter én beeldend kunstenaar, beeldend kunstenaar én dichter, iemand die beide talenten integreerde. Zijn dichtbundels bevatten dan ook meestal tekeningen, de boeken over zijn beeldende kunst vaak ook teksten. Lucebert hield zijn werk niet voor zichzelf. Vandaar dat zijn tekeningen, gouaches en schilderijen ook regelmatig als ‘illustratie’ dienen bij het werk van anderen, zoals onder meer de vele omslagontwerpen met werk van Lucebert aantonen.
In dit boek is het drukwerk dat Lucebert voor anderen gemaakt heeft, afgebeeld en beschreven. Het is hiermee zowel gids voor de (toekomstige) verzamelaar als opmaat voor een groot en compleet overzicht van het drukwerk van Lucebert. Maar bovenal is het een feestelijke verzameling plaatjes uit een tot nu toe onderbelicht deel van het oeuvre van een van Neerlands belangrijkste naoorlogse kunstenaars. (uitgever)

Paul van Capelleveenis conservator van de Koninklijke Bibliotheek. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen, m.n. over bibliografie en boekgeschiedenis.


Tentoonstelling – In het Cobra Museum in Amstelveen zal onder de titel ‘Open de kooien van de kunst’ een tentoonstelling van de gedichttekeningen van Lucebert te zien zijn van 6 mei tot en met 9 september 2012.

Boeken – In mei 2012 verschijnen bij Uitgeverij De Weideblik drie boeken over Lucebert, waaronder het hierboven genoemde, met dezelfde vormgeving en zo gezamenlijk een kleine reeks vormen.

Zie ook:

  • Lucebert, Unica, Bezige Bij, 2011
Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *