Atte Jongstra over Multatuli’s Millioenenstudien: Kristalman

Atte Jongstra
Kristalman
Multatuli-Oefeningen

Uitgeverij De Arbeiderspers, februari 2012

Paperback, 326 pagina’s
ISBN 9789029578615, verkoopprijs € 29,95

te koop bij o.a.: bol.com | Cosmox |

Op de 125ste sterfdag van Multatuli verscheen van schrijver en essayist Atte Jongstra Kristalman, een boek over Multatuli’s Millioenenstudien, columns die verschenen in het dagblad Het Noorden tussen 1870 en 1873 en o.a. gingen over zijn belevenissen aan de speeltafels in het casino.

Na 25 jaar schrijverschap en 35 jaar lezen in Multatuli wilde Atte Jongstra zich eens grondig met Multatuli verstaan. Uit een baaierd van gegevens schildert hij een onontkoombaar beeld van de auteur van Max Havelaar, en al doende ook van zichzelf; hij is dan wel geen Multatuli, navolger of multatuliaan, hij is wel een schrijver en dat helpt enorm. Kristalman is een boek waarin Atte Jongstra ingaat op beroepsangsten, zogeheten ‘blocks’ en worstelingen met het publiek. Hij doet dit met humor, een groot inlevingsvermogen en in een stijl die van Kristalman een feest om te lezen maakt. (uitgever)

Atte Jongstra (1956) is schrijver, dichter en essayist. Daarnaast is hij redacteur van het Vlaamse literaire tijdschrift DWB en vaste medewerker van NRC Handelsblad. Jongstra debuteerde met een boek over de volgelingen van Multatuli, getiteld De Multatulianen. Voor zijn verhalenbundel De psychologie van de zwavel ontving hij in 1989 de Geertjan Lubberhuizenprijs. In 1998 ontving hij de J. Greshoffprijs voor zijn essaybundel Familieportret. Met zijn historische roman De avonturen van Henry II Fix brak Jongstra door naar het grote publiek.

Radiogesprek bij VPRO de Avonden, 23 febr 2012

Recensies

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *