Leontine Buijnsters-Smets: Straatverkopers in beeld

Leontine Buijnsters-Smets
Straatverkopers in beeld
Tekeningen en prenten van Nederlandse kunstenaars circa 1540-1850

Uitgeverij Vantilt, februari 2012

gebonden, illustr., 256 pagina’s, 27 x 19 cm
ISBN 9789460040894, verkoopprijs € 34,95

te koop bij o.a.: bol.com |

Opnieuw een boeiende studie van kunsthistorica Leontine Buijnsters-Smets. Na haar boek Decoratieve prenten met geschreven wensen 1670-1870 uit 2007, verschijnt nu een rijk geïllustreerde uitgave met een overzicht van marskramers en straatverkopers, afgebeeld op tekeningen en prenten.

‘Leurders’ van allerlei slag trokken dagelijks door steden en dorpen om hun waren luidkeels aan te prijzen. Hun optreden en soms schilderachtige kleding hebben van oudsher ook Nederlandse tekenaars en graveurs geïnspireerd tot een min of meer realistische uitbeelding. Pas sinds enige jaren wordt door (kunst)historici mondjesmaat onderzoek verricht op dit terrein, maar zij beperkten zich vaak tot verkopers van drukwerk, afgebeeld op centsprenten, waarbij de kunstprent buiten beschouwing bleef.

Straatverkopers in beeld biedt een compleet overzicht van drie eeuwen straatverkoop, voor zover getekend of in prent gebracht door Noord- en Zuid-Nederlandse kunstenaars vanaf de zestiende eeuw tot 1850. Een vergeten aspect van onze cultuurgeschiedenis krijgt nu voor het eerst volle aandacht. Het is, zoals te verwachten, geen puur nationale beeldgeschiedenis. Behalve in Nederland komen zulke leurdersvoorstellingen voor in Italië, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

over dit boek…

zie ook…

Piet J. Buijnsters, Lust en Leering : Geschiedenis van het Nederlandse Kinderboek in de negentiende eeuw, Waanders, 2001
Piet J. Buijnsters, Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie : Boek- en prentverzamelaars 1750-2010, Vantilt, 2010
Piet J. Buijnsters, Geschiedenis van antiquariaat en bibliofilie in Belgie 1830-2012, Vantilt, 2013

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Leontine Buijnsters-Smets: Straatverkopers in beeld”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *