‘De Bommelparade’ – alle figuren uit de Bommelverhalen van Marten Toonder

Marten Toonder, Paul Verhaak (samenst.)
De Bommelparade
1200 karakters uit de Bommelsaga van Marten Toonder

Uitgeverij Ton Paauw, november 2011

paperback, 321 pagina’s, 23 x 23 cm
ISBN 9789071959004, verkoopprijs € 29,50

te koop bij o.a.: bol.com | Selexyz | Cosmox |

Alle tekeningen van de karakters uit de Bommelsaga van Marten Toonder zijn verzameld in dit boek, dat is samengesteld door Paul Verhaak die de 177 Bommelverhalen heeft uitgeplozen op zoek naar alle personen en figuren die in de verhalen voorkomen. Het bleken er uiteindelijk 1200 te zijn en deze zijn van A tot Z in beeld gebracht in dit boek met als titel de Bommelparade.

Het is een portrettengalerij, een beeldlexicon van alle tekeningen met de naam en uitleg en indien van toepassing een citaat. Dit boek laat de veelzijdigheid van het werk van Toonder zien. Maar bovenal is het een kijkboek geworden waarin zo duidelijk te zien is dat Toonder niet alleen een taalkunstenaar was met literaire kwaliteiten maar ook dat hij over een enorme beeldend vermogen beschikte. De Bommelparade is niet alleen een must voor iedere bommelliefhebber maar ook voor de ‘niet’ kenner een geweldig kijkboek waarin je kennis kunt maken met de wereld van Bommel en Tompoes.

Een prachtig standaardwerk dat samen met het Bommellexicon een volledig beeld geeft van de Bommelsaga van Marten Toonder (uitgever)

De Bommelparade sluit mooi aan op een eerdere uitgave van Uitgeverij Ton Paauw: de Bommellexicon uit 2005, een naslagwerk met 5000 lemma’s. In mei 2012 verschijnt ter completering van dit driedelig overzicht van de Bommelsaga nog het Bommelcitatenboek.

zie ook…

Marten Toonder, Marten Toonder : autobiografie, Bezige Bij, 2010
Robin Lutz, Marten Toonder, een heer vertelt, Synthese, 2011


In het Toonderjaar 2012 zullen natuurlijk diverse nieuwe titels het licht zien, waaronder de Toonderbiografie van Wim Hazeu en een Schrijversprentenboek.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *