De wereld in kaart – Gerard Mercator (1512-1594) en de eerste wereldatlas

Thomas Horst
De wereld in kaart
Gerard Mercator (1512-1594) en de eerste wereldatlas

Mercatorfonds, oktober 2011

Hardcover met stofomslag, 400 pagina’s, 32.5 x 24.5 cm
ISBN 9789061531241, verkoopprijs € 69,95

bestel bij: bol.com | Selexyz | Bruna | Cosmox |

Gisteren schreef ik over de ‘Atlas van de wereld’, een uitgave van de Walburg Pers, met daarin Mercators meesterwerk uit 1569, de grote wandkaart van de wereld in 21 bladen.

In de aanloop naar 2012, Gerard Mercators 500ste geboortejaar, komt het Vlaamse Mercatorfonds met een omvangrijker boek over de beroemde cartograaf waarin, naast een inleiding op het leven en werk van Mercator, alle platen uit de Mercatoratlas van 1595 zijn opgenomen.

De Atlas van Mercator, de beroemdste atlas ter wereld, werd in 1595 in meerdere fascikels gedrukt en was al voor zijn tijdgenoten een sensatie. Gerard Mercator bedacht niet alleen het woord atlas voor een systematische verzameling van kaarten, maar hij ontwierp ook de zogenaamde Mercatorprojectie die vandaag nog altijd wordt gebruikt. Van de Atlas van Mercator zijn nog slechts weinig volledige exemplaren bewaard en daarvan zijn er maar enkele ingekleurd. In dit boek wordt een inleiding gegeven op leven en werk van de grote kosmograaf en worden alle kaarten uit de “Editio principissima” die in de Staatsbibliothek zu Berlin wordt bewaard, in waarheidsgetrouwe kleuren gereproduceerd. Het werk is een hommage aan de uitvinder van het moderne wereldbeeld wiens vijfhonderste geboortedag in 2012 wordt gevierd. (uitgever)

Met kleurenreproducties van alle platen uit de Mercatoratlas van 1595 (2° Kart. B 180 / 3) bewaard in de Staatsbibliothek zu Berlin – Preussischer Kulturbesitz.
In co-editie met: Faksimile Verlag, Münich.

Thomas Horst – Thomas Horst studied history and anthropology at the universities of Munich and Vienna. He is specialised in the history of cartography and worked a.o. on the development of the city maps of his home city of Munich and unknown manuscript maps of Bavaria, with particular regard to the history of culture and climate. In 2003 and 2005 he also did ethnological field research about the descendants of the Mundurukú-Indians in the Amazon region (Brazil). His postdoctoral research projects focuses – besides the early modern cartography – on old globe pairs and the history of climatology. In 2009 he received a fellowship for the investigation of old globes held in Bavaria. Recently, he wrote a substantial commentary to the Mercator atlas of 1595, which will be published on occasion of the 500th anniversary of Gerhard Mercator in 2012.
(bron: Mercator conferentie 2012)

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *