Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk – nieuw boek van Stefan Bollmann

Stefan Bollmann
Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk

Amsterdam University Press (AUP), september 2011

hardcover, 144 pagina’s, 29 x 22 cm
ISBN 9789089643759, verkoopprijs € 24,95

bestel bij: bol.com | Selexyz | Bruna | Cosmox |

Lezen betovert. Lezen maakt je wijs en verruimt je blik. Voorgelezen worden is heerlijk. Wie leest ontdekt!

Stefan Bollmann gaat in Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk op zoek naar het verhaal achter lezende vrouwen in de fotografie en de schilderkunst en ontdekt dat zij in voorbije eeuwen vaak als een bedreiging werden gezien. Met elk boek dat ze lazen, werden de vrouwen slimmer en dus gevaarlijker. Ze begonnen immers vragen te stellen over de beperkingen van hun eigen wereld. In de portretten (15e eeuw-heden) die in dit boek zijn samengebracht, ontmoeten we levenskunstenaars, lanterfanters, verleidsters, voorlezers en vele andere gevaarlijk slimme vrouwen. De portretten zijn van de hand van onder anderen Edgar Degas, Edward Hopper, Gwen John, Henri Cartier-Bresson, Tamara de Lempicka, Felix Vallotton en Diego Velá¡zquez. (uitgever)

De twee spreads hieronder (klik voor grotere afb.) zijn uit de Duitse versie Frauen, die lesen, sind gefährlich und klug, die in sept 2010 verscheen bij Elisabeth Sandmann Verlag.

Stefan Bollmann (Düsseldorf, 1958) studeerde germanistiek, theaterwetenschappen, geschiedenis en filosofie. Hij werkt als redacteur en auteur.

Recensie

Zijn boek Frauen, die lesen, sind gefährlich. Lesende Frauen in Malerei und Fotografie, in 2005 verschenen bij Elisabeth Sandmann Verlag, werd een bestseller nadat Elke Heidenreich het besprak in het Duitse tv-programma Lesen!. Het (koffietafel)boek  is inmiddels in 16 talen verschenen.

In Nederland verscheen Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk in 2006 bij de Amsterdam University Press, in 2007 gevolgd door Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk (zie elders bij BoB).

– Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk, Amsterdam University Press (AUP), 2006 (nog te koop – bol.com)

– Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk, Amsterdam University Press (AUP), 2007 (uitverkocht)

recensies

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *