‘De lens van Spinoza’ – een graphic novel over Nederlands grootste filosoof

Jaron Beekes
De lens van Spinoza

Uitgeverij Oog en Blik / De Bezige Bij, oktober 2011

softcover, 160 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 9789054923329, verkoopprijs € 17,50

te koop bij bol.com

Over Baruch Spinoza (1632-1677) de grote Nederlands filosoof zijn heel wat boeken geschreven (ruim 70 NL-titels bij bol.com). Bijzonder is deze uitgave in stripvorm, waarin het leven en de ideeën van Spinoza leesbaar en toegankelijk worden. Aanrader om jongeren ten geschenke te geven.

“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de ideeën van Spinoza. Toen ik meer over hem begon te lezen bleek dat hij ook nog eens een ontzettend interessant leven heeft gehad. Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn manier van denken. Ook al kostte het hem zijn geld, familie en bracht het zelfs zijn leven in gevaar, hij schrok er nooit voor terug om zijn revolutionaire ideeën te verkondigen. In het leven en werk van Spinoza komt alles samen: filosofie, religie, politiek, ethiek, maar bovenal een enorme wilskracht en liefde voor de waarheid. Daarom heb ik voor hem gekozen. Daarbij is Amsterdam in de Gouden Eeuw natuurlijk een prachtig decor voor een strip.” – uit interview met striptekenaar Jaron Beekes op StripTip

Jaron Beekes (1982) studeerde Algemene Cultuurwetenschappen (Vrije Universiteit Amsterdam), Illustratieve Vormgeving (HKU) en Beeld & Taal (Gerrit Rietveld Academie). Beekes had een wekelijkse cartoon in het Amsterdamse studentenblad Folia. Momenteel maakt hij illustraties voor tijdschriften, posters, flyers etc. en werkt hij als freelance recensent voor o.a. het Nieuw Israëlietisch Weekblad en Metropolis M.

Een beeldende biografie over Spinoza en een toegankelijke inleiding op zijn filosofie. De lens van Spinoza vertelt de veelbewogen geschiedenis van Nederlands grootste filosoof Spinoza (1632-1677) en geeft tegelijk een beeldende en toegankelijke inleiding op zijn werk. In de proloog zien we hoe Baruch de Spinoza verbannen wordt uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Het kan de jonge, veelbelovende koopman niet deren; hij gaat liever zijn eigen weg. Spinoza verlaat Amsterdam, in die tijd een wereldstad op het toppunt van zijn macht en welvaart, om een eigen filosofisch systeem te ontwikkelen: een radicaal, seculier antwoord op religie. Zijn pleidooi voor politieke en religieuze tolerantie leverde hem vooral vijanden op. Gehaat en bestreden bleef hij tot zijn dood vechten voor wat we nu als vanzelfsprekend ervaren: vrijheid van meningsuiting en godsdienst. (uitgever)

Over De lens van Spinoza werd geschreven door…

Tentoonstelling – De lens van Spinoza werd op 17 oktober 2011 gepresenteerd in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Tot 27 november 2011 zijn een deel van de originele tekeningen uit De lens van Spinoza daar te zien.

RadioFloortje Smit spreekt met Jaron Beekes, VPRO De Avonden, 25 oktober 2011

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *