Herman Pleij schetst het leven van ‘Anna Bijns, van Antwerpen’

Herman Pleij
Anna Bijns, van Antwerpen

Uitgeverij Bert Bakker, september 2011

gebonden, 480 pagina’s, 24 x 16 cm
ISBN 9789035136236, verkoopprijs € 24,95

te koop bij bol.com

Anna Bijns (1493-1575) is de eerste auteur in de Nederlandse literatuur die haar grote succes vooral dankte aan de drukpers. Haar talenten werden ten volle erkend, benut en vooral ook uitgebuit. Dat zij excelleerde in een literaire kunst die zij als vrouw officieel niet in het verenigingsverband van de rederijkerskamer kon beoefenen, maakt het des te pikanter dat zij ook naar de mening van tijdgenoten al haar mannelijke collega’s verre overtrof. (Herman Pleij)

Nooit is er in de Nederlandse taal hartstochtelijker over de liefde geschreven dan door Anna Bijns. En nooit heeft iemand zwaarder gescholden op ketters of venijniger de spot gedreven met huwelijk en gezin. En dat alles in gepassioneerde verzen in de volkstaal, die een wijde verspreiding vonden in handschrift en druk.

Tot aan haar dood op 82-jarige leeftijd gaf Anna Bijns onverschrokken commentaar op alles wat er in het roerige Antwerpen van de zestiende eeuw voorviel. Nooit toonde ze zich bevreesd voor de woede van de ketters en andere oplichters of voor repressies van stedelijke overheid of kerk. Maar ook bleef de vurige draad van bedrogen liefde en hartstocht branden, de harde verwijten aan haar verdwenen vriend, de schaamteloze smeekbeden aan zijn adres om weer terug te keren en de hoop om hem nooit meer en altijd weer te zien.

In Anna Bijns, van Antwerpen maakt Herman Pleij aan de hand van tal van nieuwe gegevens en gezichtspunten op meeslepende wijze duidelijk waarom Anna Bijns tot de grote schrijvers van de Nederlandse literatuur behoort.
(uitgever)

Herman Pleij (1943) was van 1981 tot zijn pensionering in 2008 hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1979 promoveerde hij op Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen. Hij is auteur en redacteur van hooggeprezen boeken over de Middeleeuwen.

Meer over dit boek bij…

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *