Dag in dag uit – een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980

Annet Mooij
Dag in dag uit
Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980

Uitgeverij De Bezige Bij, oktober 2011

paperback, 368 pagina’s
ISBN 9789023465232, verkoopprijs € 19,90

te koop bij bol.com

De Volkskrant in oktober 1919 opgericht als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging, ging vanaf 1 oktober 1921 van start als dagelijkse krant. Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum heeft onderzoeker Annet Mooij het boek Dag in, dag uit – een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 geschreven.

Drie decennia van maatschappelijke verandering, twee hoofdredacteuren, één krant: de Volkskrant. Zij vormen de ingrediënten van de geschiedenis die in Dag in dag uit wordt geschetst. In de periode 1980-2010 ontwikkelde de Volkskrant zich van het lijfblad van links Nederland tot de brede nieuwskrant van vandaag. Zonder strubbelingen ging dat niet. De twee hoofdredacteuren, Harry Lockefeer en Pieter Broertjes, gaven elk op eigen wijze leiding aan een eigenzinnige en vaak verdeelde redactie, die nooit te beroerd was de hakken in het zand te zetten. Behalve de interne perikelen en het permanente redactionele debat volgt Dag in dag uit de positie van de krant in een veranderende omgeving. Hoe heeft de Volkskrant gereageerd op de grote gebeurtenissen, variërend van de val van de Muur tot de moord op Pim Fortuyn, op schommelingen in het politieke klimaat en op de economische ontwikkelingen op de dagbladmarkt? Dag in dag uit biedt een onthullend kijkje achter de schermen van de Volkskrant. (flaptekst)

>> De boekpresentatie van Dag in dag uit was op zondag 2 oktober 2011 in de Rode Hoed, Amsterdam, aanvang 16.00 uur.

Recensies

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *