Aleid Truijens schreef het levensverhaal van F.B. Hotz: ‘Geluk kun je alleen schilderen’

Aleid Truijens
Geluk kun je alleen schilderen
F.B. Hotz – Het leven

Uitgeverij De Arbeiderspers, september 2011

gebonden, 696 pagina’s, 24 x 16 cm
ISBN 9789029575317, verkoopprijs € 39,95

te koop bij bol.com

In april 1976 verscheen Hotz’ eerste verhalenbundel bij De Arbeiderspers: Dood weermiddel en andere verhalen. ‘Een nieuwe Elsschot!’ juichte Aad Nuis in Haagse Post. ‘Verschijningen uit een koperdiepdrukwereld,’ schreef een geïmponeerde Gerrit Komrij.
In de ruim twintig jaar die volgden schreef hij een alom geprezen, zij het klein oeuvre bij elkaar.

Over het leven van F.B. Hotz bestaat een door de auteur zelf zorgvuldig in stand gehouden schimmigheid. Zo zou het saai en teruggetrokken zijn geweest. Niets was echter minder waar. Frits Bernard Hotz (1922-2000) was begiftigd met drie grote talenten: hij kon goed tekenen, was zeer muzikaal en hij had schrijftalent. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn wens ontwerper te worden. Na de oorlog trad hij enige tijd op met bekende jazzorkesten, maar stopte na een groot drama in zijn vriendenkring. De drang om te schrijven bleef echter.
In zijn privéleven zat het Hotz vaak tegen, en zijn gezondheid was broos. Maar geluk was er ook. Het moment waarop hij hoorde dat zijn verhaal ‘De tramrace’ gepubliceerd zou worden, noemde hij ‘een van de beste in mijn leven’. Het was het begin van een schrijversloopbaan van twintig jaar, die uiteindelijk bekroond werd met de P.C. Hooftprijs in 1996. Aleid Truijens werkte ruim zeven jaar aan deze biografie, die leest als een roman. Ze schreef een meeslepend en ontroerend verhaal over een veelbewogen mensenleven in een roerige eeuw.
(uitgever)

Recensies e.d.

De verhalen van F.B. Hotz

F.B. Hotz debuteerde in 1975 in literair tijdschrift Maatstaf met het verhaal Tramrace en in 1976 verscheen zijn eerste bundel Dood weermiddel en andere verhalen. In 1997 verscheen bij de Arbeiderspers het verzamelde proza van Hotz onder de titel Het werk. Twee delen in cassette die, ook tweedehands, moeilijk te vinden zijn.

Ter gelegenheid van de verschijning van de biografie ‘Geluk kun je alleen schilderen’ heeft Aleid Truijens een keuze gemaakt uit de verhalen van Hotz, die nu uitgebracht worden onder de titel Mannen spelen, vrouwen winnen.

F.B. Hotz, Mannen spelen, vrouwen winnen – een keuze uit de verhalen
De Arbeiderspers, september 2011

paperback | 380 pag. | ISBN 9789029575140 | verkoopprijs € 21,95

te koop bij bol.com

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *