‘Brieven aan Esther’ – Vroege brieven van Grunberg in facsimile- en handelseditie

Arnon Grunberg, Ingrid Commandeur (red.)
Brieven aan Esther

Alauda Publications, mei 2011

Facsimile-editie
genaaid gebonden, 80 pagina’s, 22,3 x 30,7 cm, in doos
Ontwerp: Esther Krop
ISBN 9789081531467, verkoopprijs € 200,-

Eenmalige facsimile uitgave, scans van de originele brieven en enveloppen. 200 door Arnon Grunberg gesigneerde en genummerde exemplaren.
Te bestellen op website Brieven aan Esther

Handelseditie
paperback, 84 pagina’s, 20 x 14 cm
ISBN 9789081531450, verkoopprijs € 13,50

Los bijgevoegd: heruitgave van het gedicht: ‘De dood zal mijn moeder zijn’ van Arnon Grunberg.
Dit feuille volante werd in 1992 gepubliceerd door Kasimir Uitgeverij in oplage van 50 exemplaren.

te koop bij o.a.: bol.com | Cosmox |

Arnon Grunberg (1971) schreef romans, toneelstukken, gedichten en talloze tijdschrift- en krantenartikelen, maar is ook een verwoed brievenschrijver. In de aanloop naar zijn eerste roman Blauwe maandagen (1994) correspondeerde hij een jaar met de ‘studente’ Esther. De negentien brieven die Arnon Grunberg tussen juli 1992 en september 1993 schreef zijn nu voor het eerst bij elkaar gebracht. ‘Brieven aan Esther’ is behalve een authentiek egodocument van een ontluikend schrijver, een universeel verhaal over de zoektocht naar de essentie van het schrijver-, annex kunstenaarschap. Te lezen is hoe de jonge Grunberg zichzelf als schrijver aan het uitvinden is, met zowel de humor als schurende ironie, die in al zijn latere werk terug te vinden is.

In Grunbergs brieven wordt Esther geportretteerd als een kunstenaar die haar onvoorwaardelijke geloof in de kunst uitspreekt. Maar volgens Grunberg is het geen schoonheid die de mensheid drijft, maar pijn en destructie: De jonge Grunberg bewondert Esthers streven naar zuiverheid, maar probeert deze tegelijkertijd te ontmaskeren als leugen. Hij kan zijn respect alleen nog betuigen door steeds harder en meedogenlozer te worden in zijn kritiek, hetgeen onvermijdelijk uitmondt in een definitieve breuk tussen beiden.

Het boek komt tot stand in een uitzonderlijke samenwerking tussen Arnon Grunberg en uitgeverij Alauda Publications en is ontworpen en uitgegeven door diegene aan wie de brieven zelf gericht zijn: grafisch vormgever Esther Krop.

Brieven aan Esther is behalve als speciale facsimile-editie, waarin het originele materiaal van de brieven van Grunberg integraal is opgenomen, ook verkrijgbaar als reguliere editie en als e-book. De redactie werd verzorgd door kunstcriticus Ingrid Commandeur.


Voorbeeldpagina’s uit de facsimile-editie.

Recensies

Onderscheiding – Brieven aan Esther behoorde bij de ‘Best Verzorgde Boeken van 2011‘.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *