Nieuw deel Volledige werken W.F Hermans – deel 14

Willem Frederik Hermans
Volledige werken W.F Hermans – deel 14
beschouwend werk

Uitgeverij De Bezige Bij, juni 2011

gebonden, 672 pagina’s, 20 x 12,5 cm
ISBN 9789023464594, verkoopprijs € 29,90 bij verschijnen, daarna € 35,00

te koop bij bol.com

luxe editie, ISBN 9789023464495, verkoopprijs € 75,00 bij verschijnen, daarna € 85,00

te koop bij bol.com


Willem Frederik Hermans neemt, als het nodig is, geen blad voor de mond. In deel 14 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans, het vierde deel met beschouwend werk, wordt dat wederom bewezen. De boeken die in dit deel zijn gebundeld verschenen tussen 1985 en 1988: enkele kleinere publicaties en de verzameling van ruim honderd columns en essays die onder de naam Door gevaarlijke gekken omringd verscheen. Een recensent omschreef wie Hermans met die gevaarlijke gekken bedoelde: ‘Iedereen dus eigenlijk die wel eens wat gezegd heeft waarmee Hermans het niet eens is.’ Hermans gaat in zijn meest omvangrijke bundeling (ruim zeshonderd pagina’s) door op de oude vertrouwde weg en bemoeit zich onder andere met de apostrofe-s, met literaire prijzen en met Multatuli. Bij de kleinere publicaties gaat het om Hermans’ vermaarde poezenboek De liefde tussen mens en kat en om Relikwieën en documenten, Het boek der boeken, bij uitstek en Mondelinge mededelingen, drie boekjes met in totaal zes toespraken bij allerlei gelegenheden, zoals de heropening van het Letterkundig Museum in Den Haag en een conferentie over auteursrecht. En ook in zijn lezingen is Willem Frederik Hermans zoals altijd op zijn best.

Recensies

Vanaf 2005 verschijnen bij De Bezige Bij de Volledige Werken, in samenwerking met het Willem Frederik Hermans instituut en het Huygens Instituut.

In de Volledige Werken worden alle afzonderlijk verschenen werken en de ongebundelde teksten van Willem Frederik Hermans bijeengebracht. De Volledige Werken bestaan uit 23 à 24 verzamelbanden van elk 800 tot 1000 pagina’s, die zijn ingedeeld naar genre: Romans (6 delen), Verhalen en novellen (2 delen), Gedichten (1 deel), Toneelteksten en scenario’s (1 deel), Beschouwend werk (7 delen), Beeldend werk (1 deel), Werk van anderen (1 deel), Ongebundeld werk (3 of 4 delen) en Overig werk (1 deel).

De editie biedt allereerst een betrouwbare, wetenschappelijk verantwoorde tekst. Alle delen gaan bovendien vergezeld van een nawoord, met een beschrijving van de ontstaans- en publicatiegeschiedenis van elke afzonderlijke tekst en een verantwoording. Het beschouwend werk (gebundelde en ongebundelde teksten) krijgt een naam- en titelregister en wordt in beperkte mate voorzien van annotaties. Gelijktijdig met de boekpublicaties verschijnt er op een speciale website een overzicht van de gebruikte bronnen (typoscripten, correctie-exemplaren, drukproeven, drukken enz.), met illustraties, een verantwoording van de uitgegeven teksten en verdere onderzoeksgegevens.

De verschillende delen verschijnen niet in chronologische volgorde. In november 2005 is deel 1 (Romans) verschenen, met de titels Conserve en De tranen der acacia’s. Daarna werden achtereenvolgens gepubliceerd: mei 2006 deel 7 (Verhalen en novellen), december 2006 deel 12 (Beschouwend werk), mei 2008 deel 2 (Romans), december 2008 deel 11 (Beschouwend werk), april 2010 deel 13 ( Beschouwend werk) en september 2010, deel 3 (Romans).

Bij de presentatie van deel 3 in september 2010 werd een korte film ‘Stukken van overtuiging’ van Iris Koppe vertoond, over het werk van de tekstbezorgers op het Huygens Instituut.

Willem Frederik Hermans (1921-1995), fysisch geograaf, schrijver, dichter en essayist, is de auteur van een groot en talloze malen bekroond oeuvre, dat geldt als een van de belangrijkste uit de Nederlandstalige literatuur.

zie ook:

 

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *