Kunstzinnige hommage aan de Gorgelrijmen van C. Buddingh’

 

C. Buddingh’, Katinka van Haren (illustr.)
Gorgelrijmen en gorgelwezens

Uitgeverij d’Jonge Hond, juni 2011

gebonden, 104 pagina’s, 32 x 24 cm
ISBN 9789089102560, verkoopprijs € 19,95

te koop bij bol.com

De jonge Kees Buddingh’ bedacht de Blauwbilgorgel terwijl hij in het sanatorium Zonnegloren lag, waar hij behandeld werd voor TBC. Daar vertelde een vriendin hem over een verhaal dat zij in een Engels kinderboek had gelezen. Daarin vervulde de Bluebillgurgle een rol. Cees Buddingh’ maakte daar in het Nederlands de Blauwbilgorgel van. Die werd dus bijna zeventig jaar geleden bedacht. Veel later volgden meer wezens waar Buddingh’ gedichten over zou schrijven: de Bozbezbozzel, de Zwalm, de Jenk, de vogel Kraps, de Popokatepee, de Krillemonus en de Blokfluithaas. Het werden er bijna tachtig. Buddingh’ noemde de gedichten Gorgelrijmen.
Katinka van Haren kwam in 2007 in aanraking met de Gorgelrijmen. Geraakt door de taal maakte ze nog datzelfde jaar een grote collage van Buddingh’s eerste Gorgelwezen, de Blauwbilgorgel. Uiteindelijk werden 40 wezens door haar vereeuwigd.
Gorgelrijmen en Gorgelwezens is een kleurrijke en fantasievolle hommage aan de Gorgelwezens. Het werk van Katinka van Haren geeft hen een nieuwe dimensie.
Met een inleiding van Buddingh’-biograaf Wim Huijser.

(uitgever)

Katinka van Haren (1961) is opgeleid aan de Mode Academie Charles Montaigne en is werkzaam als beeldend kunstenaar in Dordrecht, waar ze sinds 2000 een eigen atelier/galerie heeft.

presentatie

Het boek zal worden gepresenteerd bij de opening van een tentoonstelling van Katinka van Harens Gorgelwezens in het koetshuis van Natuur- en milieucentrum Weizigt in Dordrecht op 13 mei 2011.

Zie ook Buddingh’ Gebundeld, de verzamelde poëzie, verschenen november 2010.

 

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Kunstzinnige hommage aan de Gorgelrijmen van C. Buddingh’”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *