Een biografie van Jan de Hartog, geschreven door Hella Sammartino

Hella Sammartino
Jan de Hartog – Van lichtmatroos tot schrijver
een biografie

Uitgave in eigen beheer, februari 2011

paperback, geïllustreerd, 420 pagina’s
ISBN 9789089180087, verkoopprijs € 21,00

te koop bij de Rotterdamse Scheepvaartboekhandel

en gezien bij Selexyz Donner in Rotterdam (staat niet op internet)


“Jan de Hartog (1914-2002) begint zijn carrière als matroos op een Hollandse vissersboot. Hij is het ‘leugenaartje’, de verhalenverteller op een boot. De zee en de scheepvaart hebben voorgoed een stempel op hem gedrukt. De liefde voor vrouwen, oog voor sociale onderdrukking en rebellie, een avontuurlijke vlucht tijdens de oorlog, emotionele chaos maar eveneens humor en barmhartigheid, in alles herkennen we Jan de Hartog.”

Zo begint de tekst waarmee uitgeverij Atlas het boek zou gaan aanprijzen, bij verschijning in 2008. Het is daar nooit verschenen.

Een artikel bij De Wereldomroep over dit boek besluit met: “De in Frankrijk woonachtige schrijfster gaf het boek uit in eigen beheer, na onenigheid met de beoogd uitgever. Dat is heel jammer, want het boek kan nog wel wat correctie gebruiken. Het bevat nu voor het mooi te veel rammelende zinsconstructies en taal- en spelfouten. Misschien kan daar bij een volgende druk iets aan worden gedaan, zodat het van een sympathiek boek over deze grote Nederlandse schrijver transformeert tot een goed boek.”

Wellicht dat er toch liefhebbers van deze schrijver zijn die het desondanks in hun verzameling willen hebben. Zie bovenaan de mogelijkheden om het boek aan te schaffen.

Jan de Hartog bij Wikipedia en bij Schrijversinfo

Recensie


Boeken van Jan de Hartog bij bol.com

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *