• Edwin Bloemsaat, Isa de la Fontaine Verwey-le Grand (e.a.)
Uit de schaduw
Twintig jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen
Uitgeverij de Buitenkant, maart 2011
genaaid gebonden in linnen, 430 pagina’s, met twee leeslinten
ISBN 9789490913076, verkoopprijs € 29,50
te koop bij bol.com (uitverkocht)
—
Het Nederlandse Genootschap van Bibliofielen is bij boekenliefhebbers vaak alleen bekend van hun mooi verzorgde Jaarboeken, die ook voor niet-leden te koop zijn (zie Jaarboek 2009 en 2008).
Het is dan ook heel bijzonder dat leden van het Nederlandse Genootschap van Bibliofielen, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan, uit de schaduw van hun bibliotheken treden en hun mooiste schatten aan het grote publiek tonen. Zij doen dit op een tentoonstelling in het Haagse Museum Meermanno | Huis van het boek. Aan de hand van verhalen en foto’s leert het publiek de verzamelaars beter kennen. Hoe is de liefde voor het boek ontstaan, wat vindt de partner van de verzamelwoede, hoeveel uren brengen ze door in hun bibliotheken en welke opofferingen moeten zij zich getroosten om de begeerde boeken van hun keuze te kunnen verwerven?
Bij de tentoonstelling (te zien tot 19 juni 2011) verschijnt het gelijknamige boek Uit de schaduw. Twintig jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen, vormgeving: Hansje van Halem en foto’s van Rebke Klokke.
–
Bibliofiel verzamelaar ‘Perkamentus’ geeft op zijn gelijknamige weblog een impressie van de openingsbijeenkomst op zaterdag 19 maart 2011. Over het boek zegt hij:
“Eerlijk is eerlijk; het is werkelijk een prachtig boek geworden, zowel wat inhoud betreft als fotografie (Rebke Klokke), vormgeving (Hansje van Halem) en uitvoering door Uitgeverij de Buitenkant. De verhalen, door bijna zestig leden waaronder ikzelf, over hun bibliofiel verzamelen vormen boeiende en aangename lectuur die wordt afgewisseld met foto’s van de bibliofielen (in zwart-wit) en ‘highlights’ uit hun collectie (in kleur).
Het boek is eigenlijk een mooie aanvulling op Piet Buijnsters’: “Geschiedenis van de Nederlandse Bibliofilie” (Nijmegen, 2010). Vele leden kochten meerdere boeken (om – net als ik – nog exclusiever te laten inbinden of om cadeau te doen) en vermoedelijk zal de oplage van duizend exemplaren snel uitverkocht zijn.”
Perkamentus, 20-03-2011
–
Uitverkocht! De laatste exemplaren bij Museum Meermanno in Den Haag.
Dat is inderdaad erg snel gegaan.
Hans