M. Vasalis. Een biografie

Maaike Meijer
M. Vasalis. Een biografie

Uitgeverij G.A. van Oorschot, februari 2011

Gebonden met leeslint en stofomslag, illustr., 968 pagina’s
ISBN 9789028241206, verkoopprijs € 49,90
te koop bij bol.com

Verschijnt ook als luxe paperback met flappen
ISBN 9789028241497, verkoopprijs € 35,00
te koop bij bol.com

Zo bekend als de gedichten van M. Vasalis zijn, zo publiciteitsschuw is de dichteres van de beroemde bundels Parken en woestijnen (1940), De vogel Phoenix (1947), Vergezichten en gezichten (1954) en het postuum gepubliceerde De oude kustlijn (2002) haar leven lang geweest.

Aan de zelfgekozen onzichtbaarheid van Margaretha Leenmans (1909-1998), die het synoniem van haar achternaam, ‘vazal’, omboog tot Vasalis, komt met deze biografie een einde. In M. Vasalis. Een biografie ontvouwt zich een uniek vrouwenleven uit de twintigste eeuw: haar jeugd in Den Haag, medicijnenstudie in Leiden, haar specialisatie tot (kinder-) psychiater, een lang verblijf in Zuid-Afrika, haar huwelijk met Jan Droogleever Fortuyn vlak voor de moeilijke oorlogsjaren in Amsterdam, hun latere verhuizing naar het noorden van het land, haar gezin en werk, de vele vriendschappen en correspondenties met andere kunstenaars, schrijvers, dichter en uitgevers. In dit intense en drukke bestaan bleek ternauwernood tijd en ruimte over voor een dichterschap, dat voor vele honderdduizenden liefhebbers een begrip werd, waarvoor Vasalis de hoogste literaire prijzen ontving en waar zij niettemin zo mee worstelde dat ze in de tweede helft van haar lange leven vrijwel niets meer publiceerde, zodat het leek alsof haar oeuvre tot krap 100 gedichten beperkt bleef.

Met een grote rijkdom aan niet eerder gepubliceerde fragmenten uit brieven, dagboeken, beschouwingen en gedichten, waarvoor zij van de familie uit ondermeer Vasalis’ literaire nalatenschap mocht putten, geeft Maaike Meijer gestalte aan de sprankelende persoon die Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans was en slaagt zij erin de bronnen van Vasalis’ poëzie en latere zwijgzaamheid bloot te leggen.
(uitgever)

Maaike Meijer (1949) is hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Zij werkte zes jaar aan deze biografie en kreeg van de familie toegang tot alle archieven. Ze publiceerde veel over Vasalis en deed eerder onder meer onderzoek naar Nederlandse dichteressen van na de Tweede Wereldoorlog.

Meer over Vasalis bij Wikipedia | bij DBNL | bij Schrijversinfo

Recensies

Zie ook M. Vasalis & Geert van Oorschot, Briefwisseling 1951-1987 – G.A. van Oorschot, nov. 2010 (druk 2)

Meer boeken van en over Vasalis bij bol.com


TV – VPRO Boeken zondag 27 februari 2011. Wim Brands praat met Maaike Meijer die de biografie schreef van M. Vasalis (bron: Uitzending gemist).

update – In november 2012 verscheen de midprice editie van M. Vasalis: ISBN 9789028242296, verkoopprijs € 19,90 [zie]

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “M. Vasalis. Een biografie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *