‘Marten Toonder, een heer vertelt’ – in dialoog met Robin Lutz

Robin Lutz
Marten Toonder, een heer vertelt

Uitgeverij Synthese, Den Haag, januari 2011

paperback, 288 pagina’s, 21 x 14 cm
ISBN 9789062710485, verkoopprijs € 19,50

te koop bij bol.com

In Marten Toonder, een heer vertelt neemt filmmaker Robin Lutz u mee in de laatste levensjaren van een groot schrijver en verteller. Tussen 1993 en 2005 hadden zij meer dan vijfentwintig gesprekken, beginnend in Ierland (waar Marten Toonder sinds 1964 woonde), maar ook later in het Rosa Spier Huis in Laren, tot drie dagen voor zijn dood.
In de hier gebundelde gesprekken komen onderwerpen ter sprake die Marten nooit spontaan zelf zou aansnijden, niet uit schaamte of wat voor afwijzende gevoelens dan ook, maar omdat dit soort zaken alleen in een persoonlijk gesprek aan bod komen. Aangezien Marten aan het einde van zijn leven niet meer kon tekenen noch schrijven restte hem enkel het gesproken woord. De vragen van Robin Lutz zijn dan ook vaak de opmaat voor een openhartige Toonderiaanse monoloog over de dagelijkse beslommeringen, gevoel en verstand, leven en dood, zijn familie, en wat het betekende ruim 90 jaar oud te worden.
De geestig-diepzinnige dialogen gaan vergezeld van uniek fotomateriaal.
(uitgever)

Robin Lutz maakt in 1994 “Een heer vertelt”, een documentaire van 50 minuten over het leven van Marten Toonder i.o.v. de NOS.

In onderstaande video vertelt Robin Lutz hoe hij tot het schrijven van dit boek is gekomen.
(bron: DailyChannelTV)


Meer boekennieuws rond Marten Toonder (1912-2005).

  • In mei 2010 verscheen bij De Bezige Bij ‘Marten Toonder – autobiografie’ , een heruitgave in één band van de driedelige autobiografie (zie elders bij BoB).
  • Eind 2010 kwam ‘De Tao van Toonder’ weer in de verkoop, nadat in 2005 het boek uit de handel werd genomen, na een rechtzaak over rechten en goedkeuring door de familie. Verkrijgbaar bij uitgeverij Panda.
  • In 2012 zal – bij de 100e geboortedag van Toonder – een biografie verschijnen bij De Bezige Bij, waaraan nu gewerkt wordt door Wim Hazeu, die eerder biografieën schreef over Slauerhoff, M.C. Escher, Achterberg en Vestdijk.

Marten Toonder bij Wikipedia

De officiële Marten Toonder-website

Over het boek ‘Marten Toonder, een heer vertelt’ werd geschreven door…

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “‘Marten Toonder, een heer vertelt’ – in dialoog met Robin Lutz”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *