Theo Kars: ‘Memoires van een slecht mens’ (deel 1)

Theo Kars
Memoires van een slecht mens (deel 1)
Deel 1: 1940-1964

Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, mei 2010

paperback, 368 pagina’s, 22 x 14 cm
ISBN 9789025367343, verkoopprijs € 19,95 nu voor € 10,00

te koop bij bol.com

Theo Kars is een slecht mens. Hij heeft zich nooit iets aan zijn ouders of docenten gelegen laten liggen, zat ooit geruime tijd in de gevangenis wegens oplichting van een staatsbedrijf, financierde met het wederrechtelijk verkregen geld een polemisch tegendraads literair tijdschrift (waarvan W.F. Hermans een van de eerste abonnees was), simuleerde heimwee om onder militaire dienstplicht uit te komen, woonde acht jaar samen met twee meisjes, en wijdde de tijd die hij niet aan lezen, schrijven en vertalen besteedde, aan de jacht op erotische en andere zinnelijke genoegens. Kars’ persoonlijke levenscode, hedonisme en non-conformistische instelling brachten hem voortdurend in botsing met de buitenwereld,een prijs die hij zonder morren betaalde. Tijdens zijn zelfgekozen levenslange isolement stelde hij een uniek vertaaloeuvre samen en publiceerde vele romans. Wie is Theo Kars?

In twee dikke delen beschrijft Theo Kars de geschiedenis van zijn leven of beter: van zijn individu. Zijn bedoeling is niet te vertellen wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar te bepalen hoe hij heeft kunnen worden wie hij nu is. Aan de hand van zijn levensloop gaat Kars na wat het DNA van zijn persoonlijkheid is. Het resultaat is een meedogenloos zelfportret, omringd door een groot aantal even onbarmhartig geschilderde miniaturen van de mensen die voor hem van belang waren.
(tekst uitgever)

Website Theo Kars

Theo Kars bij wikipedia

Recensies…

NRC, Atte Jongstra, 29 mei 2010

VN, Jeroen Vullings, 28 juni 2010

Contrabas, Chrétien Breukers, 23 dec 2010

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Theo Kars: ‘Memoires van een slecht mens’ (deel 1)”

  1. Theo Kars is een verdomd goeie schrijver, ik hoorde dat een ander boek van hem besproken wordt in de Inkt en dat dit boek daarbij als contrast gebruikt is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *