Oerboek: ‘Kind tusschen vier vrouwen’ van Simon Vestdijk

Simon Vestdijk, dr. H.T.M. van Vliet (ed.)
Kind tusschen vier vrouwen

Uitgeverij Atlas, nov 2010

gebonden, 608 pagina’s, 22 x 15 cm
ISBN 9789045071572, verkoopprijs € 69,90

te koop bij bol.com

Kind tusschen vier vrouwen werd in 1972, een jaar na Vestdijks dood, uitgegeven in een herspelde editie. Bij uitgeverij Atlas te Amsterdam is een geheel nieuwe uitgave verschenen in de serie Oerboek.

Deze editie, bezorgd door dr. H.T.M. van Vliet*, geeft de tekst van de roman voor het eerst in de oorspronkelijke spelling en interpunctie van Vestdijk: de versie van 1933. De tekst is bovendien voorzien van uitvoerig commentaar, ondersteund door talrijke illustraties. In afzonderlijke essays van Sjoerd van Faassen en Dick van Vlietworden de ontstaans- en tekstgeschiedenis beschreven. En aan de hand van Terug tot Ina Damman wordt ten slotte uiteengezet hoe Vestdijk zijn oerboek tot een reeks van kleinere romans heeft omgewerkt.

– * Dr. H.T.M. van Vliet kreeg voor zijn werk aan deze editie op 6 november 2010 de Ina Dammanprijs uitgereikt.

Eerder verschenen in de Oerboek-serie Hella S. Haasse – Een doolhof van relaties (Bezige Bij, 2002) | Jeroen Brouwers – In het midden van de reis door mijn leven (Atlas, 2006) | Mensje van Keulen – De schriften wachten (Atlas, 2008).

Over oerboeken werd in 2006 een symposium gehouden – ‘De onderste steen: Het boek dat er nooit kwam maar altijd aanwezig is gebleven’.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *