‘De wereld aan de wand’ – de geschiedenis van de schoolwandkaarten in Nederland

L. Brink en L. Holl
De wereld aan de wand
De geschiedenis van de schoolwandkaarten in Nederland

Waanders Uitgevers, september 2010

paperback, 192 pagina’s, 25,5 x 23,6 (oblong) cm
ISBN 9789040077128, verkoopprijs € 29,50 > nu voor € 14,75

te koop bij bol.com

Generaties leerlingen zijn opgegroeid met schoolwandkaarten in vele soorten en maten. In de 19de en 20ste eeuw vormden die kaarten meestal de eerste kennismaking met de grafische voorstelling van het aardoppervlak. Vanaf 1840 kwamen uitgevers als Oomkens, Wolters, Thieme en Noordhoff in rap tempo met steeds weer nieuwe schoolwandkaarten op de markt. De kaarten geven hierdoor een boeiend overzicht op groot formaat van de ingrijpende veranderingen in het (politieke) landschap van Nederland en zijn voormalige koloniën, van Europa en van de wereld.
Vreemd genoeg heeft de schoolwandkaart tot nu toe echter een zeer stiefmoederlijke behandeling gekregen in de kartografische literatuur.

De wereld aan de wand brengt de geschiedenis van deze kaarten rijkelijk geïllustreerd in beeld. Een groot aantal schoolwandkaarten passeert hierbij de revue. Het is een feest van herkenning voor iedereen die goede herinneringen heeft aan zijn aardrijkskundelessen. Dit boek geeft de schoolwandkaart, het muurbloempje onder de leermiddelen, de aandacht die hij verdient. (flaptekst)

De schrijvers van dit boek, Lowie Brink en Lucy Holl, zijn eigenaar van het antiquariaat ‘De wereld aan de wand’, gespecialiseerd in wandkaarten.

Recensie

Related Posts with Thumbnails

2 Replies to “‘De wereld aan de wand’ – de geschiedenis van de schoolwandkaarten in Nederland”

  1. Oude wijn in nieuwe zakken… Volgens mij was dit boek (met CD) al geruime tijd bij het antiquariaat zelf te koop onder de titel: “De wereld tussen twee stokken. De geschiedenis van de Nederlandse schoolwandkaarten”.

  2. Dat is juist. Dat was een uitgave in eigen beheer in het jaar 2005. Dat boek telde 95 pagina’s. Het nu verschenen boek is aanzienlijk uitgebreid en aangevuld en bovendien heel wat fraaier
    uitgevoerd, waardoor het voor een breder publiek aantrekkelijk kan zijn.

    Brink en Holl gaven in 2007 ook nog een BIBLIOGRAFIE EN FOTO-OVERZICHT VAN DE NEDERLANDSE SCHOOLWANDKAARTEN (1801-1975) uit, waarin zo’n 700 kaarten werden afgebeeld en beschreven, ook met een CD.
    Zie: http://www.wereldaandewand.nl/bibliografie.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *