‘Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen’ – nog maar enkele exemplaren te koop

Anne Marinus, en Antoon Kunst
Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen

In de vorige eeuw verschenen honderden pulpbladen. De verhalen waren prachtig volgens de lezers van toen en daarom werden de bladen massaal gekocht en later geruild, zodat miljoenen mensen kennis maakten met meestal onbekende auteurs, maar soms ook met auteurs van wereldfaam wiens werken werden uitgegeven in een van de bekende series.

Honderden pulpbladen passeren in dit boek de revue, met de belangrijkste gegevens en een afbeelding van de voorkant. Omdat niet alle voorplaten konden worden opgenomen in het boek is een dvd toevoegd met daarop circa 26.000 platen en titels van de honderden behandelde pulpseries.

Lord Lister, Buffalo Bill, Nick Carter, Harry Dickson, Nat Pinkerton, Sherlock Holmes, Edward Multon, Karl May, Francis Hobart, Sydney Spring, Salem Pinto, Anton Beuving, Kwartjesboeken, Dick Bos, Kleine boekjes, Beeldromans,
Colportageromans en nog veel meer.

Van genoemde grote helden was Lord Lister toch wel de serie met de meeste reputatie, bijna 100 jaar geleden betrad hij het podium van de lectuur in de kiosken, op treinstations en deed dat gedurende bijna 70 jaar in duizenden verhalen, wel door vele herdrukken, maar liefhebbers zagen daar geen been in, na zoveel tijd was er immers allang weer een nieuwe generatie van lezers bijgekomen!

In 1984 begon een groepje verzamelaars de verhalen te analyseren, dat resulteerde in 1987 in een club van fanatieke speurders, naar de feiten achter deze held en de pulpbladen. In die 30 jaar is het ook gelukt praktisch alle feiten over de held Lord Lister boven water te krijgen .

Een groot gedeelte van de Lord Lister-geschiedenis vindt u terug in dit boek en de dvd-rom.

Het boek is een eigen uitgave van de Lord ListerKlub Nederland en verscheen in november 2009. Het behandelt (bijna) alle uitgegeven pulpbladen 1900 tot 1950. Daarnaast staat er een ruim overzicht in van de colportageromans en pulpboeken, evenals van de moderne pulpbladen tot ca. 2000.

Het boek telt 400 pagina’s met 3000 afbeeldingen, alles in full color.
Het is een gebonden boek met 135-grams zijdeglans papier en rood leeslintje.

‘Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen’ is gedrukt in een oplage van 250 exemplaren en er zijn nog maar enkele stuks te koop. (Inmiddels staat op de website de mededeling: Het boek Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen van Anne Marinus en Antoon Kunst is na precies een jaar volledig uitverkocht en wordt beslist niet herdrukt!! BoB 25 nov 2010.)

Belangstellenden kunnen contact opnemen met marinus@lordlister.nl
Zie ook de website van de Lord Lister Klub

Lord ListerKlub Nederland, nov. 2009 / gebonden, 3000 illustr. in kleur, met dvd – 400 pag. / ISBN 9789078390091 / Verkoopprijs € 40,00

  • Website Lord ListerKlub (bestaat niet meer?)

Er werd over geschreven door…

Marion Groenewoud, art. over Anne Marinus, de Stentor, 8 jan. 2010

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *