Nieuw deel in project Verzamelde werken LP Boon / deel 13

Louis Paul Boon
De paradijsvogel/De meisjes van Jesses/Het boek Jezebel
Verzamelde werken LP Boon / deel 13

Uitgeverij De Arbeiderspers, juni 2010

paperback, 525 pagina’s, 21,5 x 13,5 cm
ISBN 9789029572446, verkoopprijs € 29,95

te koop bij bol.com

In november 1954 trad Louis Paul Boon als societyredacteur in vaste dienst bij een Vlaamse krant en ontdekte enigszins tot zijn eigen verbazing een nieuwe bron voor zijn schrijverschap. In zijn werk had hij al wel eerder gebruik gemaakt van journalistieke teksten, maar nu ging hij zich voor zijn boeken grondig documenteren over de culturele iconen van zijn tijd. In 1958 verscheen de roman De paradijsvogel, een op het openbare leven van Marilyn Monroe geënte godsdienstgeschiedenis. Vijftien jaar later destilleerde de schrijver uit de berichtgeving over Charles Manson en zijn moordlustige volgelingen de roman De meisjes van Jesses, een wrange parodie op het bijbelboek Openbaring. Deze twee romans worden hier voor het eerst gebundeld, samen met het onvoltooid gebleven Het boek Jezebel. In dit verhaal laat Boon zien, op basis van wat hij in de bladen over deze affaire bij elkaar knipte, hoe de goddelijk geschapen Christine Keeler er halverwege de jaren zestig schijnbaar moeiteloos in slaagde de gevestigde orde in good old England aan het wankelen te brengen. Zo kan de lezer zich een helder beeld vormen van de meesterlijke wijze waarop de seismograaf Boon erin slaagde om via sensationele krantenverhalen het innerlijke leven van een hele cultuur te registreren.
(tekst L.P. Boon-documentatiecentrum)

Voor het Verzameld werk van Louis Paul Boon werkt uitgeverij De Arbeiderspers samen met het L.P. Boon-documentatiecentrum van de Universiteit Antwerpen. De serie gaat in totaal 24 delen omvatten, die niet in chronologische volgorde verschijnen. Deel 5 verscheen als eerste uitgave in de serie in 2005.
Meer over de serie op de website van het project.

Over dit boek werd geschreven door…

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *