Biografie van de Gouden Boekjes in Nederland

Joke Linders
Ik hou zo van… de Gouden Boekjes
het verhaal van de Gouden Boekjes in Nederland

Uitgeverij Rubinstein, september 2010

Hardcover, 192 pagina’s, 24 x 20 cm
ISBN 9789047609407, verkoopprijs € 24,95 nu € 19,95

te koop bij bol.com

Poes Pinkie, Vijf brandweermannetjes, Hoep, zei de chauffeur, Wim is weg, De gele taxi, Het koekemannetje, Pietepaf het circushondje, Sloffie Sleepboot… stuk voor stuk geliefde titels bij kinderen van toen én nu. Behalve verhaal of spannend avontuur zijn de Gouden Boekjes leveranciers van veiligheid en nieuwe perspectieven, ingrediënten voor een gelukkige kindertijd. Noem een willekeurige titel van de honderd die sinds 1954 in Nederland verschenen en de lyrische uitbarstingen, gelukzalige herinneringen en nostalgische sentimenten buitelen over elkaar heen.

Bijna zestig jaar nadat de Gouden Boekjes de oceaan overstaken, maakt Joke Linders de balans op. In een prachtig vormgegeven overzichtswerk beschrijft zij de triomftocht van de Gouden Boekjes door de VS en de Lage Landen, hun dreigende teloorgang en wonderbaarlijke wederopstanding. Ze onderzocht ook de geschiedenis van het legendarische Wim is weg. Naast grote Amerikaanse auteurs en tekenaars als Margaret Wise Brown, Richard Scarry en Garth Williams figureren in dit boek Nederlandse vertalers als Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra, maar ook hedendaagse Nederlandse tekenaars als Philip Hopman, Jan Jutte en Peter Pontiac en schrijvers als Hans Hagen, Francine Oomen en Toon Tellegen.

Joke Linders (1943) schrijft al jarenlang over kinder- en jeugdliteratuur. Ze promoveerde op een onderzoek naar het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt, schreef boeken en artikelen over An Rutgers van der Loeff, Max Velthuijs, Tonke Dragt, Dick Bruna en Fiep Westendorp. Momenteel werkt ze aan een biografie van Han G. Hoekstra. Ze was Gouden Boekjesredacteur bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Lees meer:

Dossier 50 jaar Gouden Boekjes bij de KB

Over de Amerikaanse Little Golden Books bij wikipedia

Over dit boek werd geschreven door…

Holly Moors, Moors Magazine, 14 sept. 2010

Interview met Joke Linders in Reformatorisch Dagblad, door Mariëlle Oussoren-Buys, 15 okt. 2010

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Biografie van de Gouden Boekjes in Nederland”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *