Biografie over Johan Been, rasverteller uit Brielle (1859–1930)

Jenneke Groeneveld
Johan Been
Rasverteller uit Brielle (1859–1930)

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, november 2010

paperback, illustr. in zwart-wit, 192 pagina’s, 23 x 15 cm
ISBN 978.90.5730.645.7, verkoopprijs € 19,95

te koop bij bol.com

Johannes Hendrik Been (1859-1930) was onderwijzer en archivaris in Brielle. Hij is vooral bekend geworden door de maritieme jeugdboeken uit de zogenaamde Michiel de Ruyter-cyclus, met de onvergetelijke scheepsjongen Paddeltje. In totaal heeft Johan Been ongeveer vijftig boeken geschreven.

In de zomercatalogus 2010 schrijft de uitgever:

“Johan Been was een vlot verteller, iemand die makkelijk schreef, met een groot improvisatietalent lezingen gaf en als spreker zijn gehoor wist te boeien. Maar toen hem tijdens een interview ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag gevraagd werd hoeveel boeken hij had geschreven, moest hij – misschien wel voor het eerst in zijn leven – het antwoord schuldig blijven.

Been was bijzonder productief. Hij was correspondent van landelijke kranten, leverde bijdragen aan literaire en vaktijdschriften, schreef proza, poëzie en drama. Na een aantal romans en jeugdboeken onder het pseudoniem Hendrik Eben, brak Been in 1907 door met zijn eerste jongensavonturenboek: De drie matrozen van Michiel de Ruyter, geïllustreerd door J.H. Isings jr. Een jaar later verscheen het tweede deel in deze cyclus: Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter. Met dit boek zou Been voor altijd zijn naam vestigen als schrijver van maritiem-historische jongensboeken. Paddeltje – die in 2008 zijn 100ste verjaardag vierde – werd een bestseller en een klassieker. Hoewel het boek nog regelmatig voorkomt in de top 10 van de Nederlandse jeugdliteratuur, beleefde het tijdens Beens leven slechts vier drukken. Maar misschien hield Been het aantal herdrukken helemaal niet bij. Voor hem was Paddeltje slechts een van de vele boeken uit zijn zeer gevarieerde en omvangrijke oeuvre.”

Jenneke Groeneveld (1943) studeerde Nederlands en was actief in het literatuuronderwijs. Zij woont in Brielle, hetgeen haar aanzette tot een nadere kennismaking met stadsschrijver Johan Been

Over dit boek werd geschreven door…

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Biografie over Johan Been, rasverteller uit Brielle (1859–1930)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *