Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 2009

Vantilt-Jaarboek_2009
• Berry Dongelmans e.a. (red.)
Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis
16 / 2009

Jaarlijks brengt de NBV, de Nederlandse Boekhistorische Vereniging, het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis uit, dat een gevarieerd overzicht geeft van nieuw onderzoek op het gebied van de Nederlandse boekgeschiedenis. De leden van de NBV ontvangen een exemplaar, maar het boek is ook in de boekhandel te koop.

In dit 16e jaarboek wordt extra aandacht besteed aan de Short Title Catalogue Netherlands (STCN), die in 2009 wordt voltooid.

Verder bevat dit Jaarboek artikelen over een miniatuur in het Trivulzio-handschrift van de kb en Van Eycks Lam Gods (Kate Rudy), over Balthasar Moretus II (Dirk Imhof), over de bibliotheek van Constantijn Huygens (Ad Leerintveld), over Janus Secundus (Werner Gelderblom) en over de wijze waarop Frans Hemsterhuis zijn eigen werk verspreidde  (Jacob van der Sluis). Diederik Lanoye analyseert de Mechelse boekproductie uit de zeventiende en achttiende eeuw en Lesly Monfils gunt ons een blik achter de schermen van het Leesgezelschap Tot nut en Vermaak te Delft. De twintigste eeuw is vertegenwoordigd met een bijdrage van Marius van Melle over M.L. Bodlaender en zijn International Publishing Company en met ‘De boekhandel: retailbedrijf of culturele instelling?’, een artikel waarin Maarten Asscher duidelijk positie kiest in een actuele discussie.

Uitgeverij Vantilt, juni 2009 / paperback, illustraties – 256 pag. – afm. 23 x 16 /  ISBN 9789460040177 / Verkoopprijs 27,50 Euro

Zie ook:  Overzicht van alle verschenen Jaarboeken

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *