Roman over historische staking in Turnhoutse papierindustrie

Robert Baeken
Het verdriet van Turnhout

Op 17 juni 2010 is het precies 100 jaar geleden dat de arbeiders bij “La Turnhoutoise” in staking gingen. Deze staking breidde zich uit over de hele papierverwerkende nijverheid van de stad Turnhout. In totaal legden 500 arbeiders gedurende meer dan zes maanden het werk neer. Het was bijgevolg de zwaarste strijd voor het verenigingsrecht in de geschiedenis van de Turnhoutse grafische industrie.

Tegen deze achtergrond speelt een historische roman, geschreven door Kempens schrijver Robert Baeken.

“Het verhaal beschrijft in grote lijnen de sociale strijd om het verenigingsrecht in de Turnhoutse papierverwerkende nijverheid tijdens de tweede helft van 1910. Tijdens deze achtergrond van historische gegevens wordt een episode geschetst uit het leven van Janus Duprez, een wat zonderlinge rentenier die zich, na een onduidelijk overlijden van zijn vrouw, in datzelfde jaar opnieuw in zijn geboortestad komt vestigen. Dat hij alleen is, weinig belangen heeft en geneigd is zich buiten het openbare dispuut te houden, maakt hem zeer geschikt tot de onpartijdige waarnemer, nodig om het ideologische conflict tussen patronaat, de machtige clerus en het toen sterk opkomende socialisme via zijn persoon in een juiste historische context uit te diepen.”

Het initiatief voor deze roman werd genomen door de Historische Drukkerij in Turnhout, die hiermee aandacht vraagt voor deze historische gebeurtenis. Ook de productie van het boek werd grotendeels verzorgd door de Historische Drukkerij.

Het zetwerk werd gemaakt met behulp van een Monotype zetselgietmachine en het binnenwerk werd gedrukt op een Marinoni cilinderpers uit 1880 uit de collectie van de Historische Drukkerij. De katernen werden in de Historische Drukkerij handmatig genaaid. De gevormde boekblokken werden eveneens manueel verlijmd en voorzien van het, elders digitaal gedrukte, omslag.

‘Het verdriet van Turnhout’ verschijnt in een eenmalige oplage van 500 exemplaren en is verkrijgbaar voor slechts 12 euro in de Historische Drukkerij Turnhout of bij de schrijver Robert Baeken, Vosselaar.

Historische Drukkerij Turnhout, juni 2010 / genaaid, softcover – 160 pag. – afm. 24,5 x 17,5 cm / ISBN / Verkoopprijs 12 Euro

Over dit boek werd geschreven door…

Bruno de Wit, SAP-rood, 3 oktober 2010

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *