Lust en Leering – Geschiedenis van het Nederlandse Kinderboek in de negentiende eeuw

P.J. Buijnsters, L. Buijnsters-Smets
Lust en Leering – Geschiedenis van het Nederlandse Kinderboek in de negentiende eeuw

Waanders Uitgevers, februari 2001

gebonden, 504 pagina’s, 25,5 x 20 cm
ISBN 9789040095290, verkoopprijs € 56,90 25,00 (uitverkocht)

te koop bij bol.com

Het heeft lang geduurd eer in Nederland ook oude kinderboeken als kleine cultuurmonumenten naar waarde zijn geschat. Nu echter zoeken wetenschappelijke bibliotheken, antiquaren en verzamelaars gretig naar de restanten van dit papieren verleden, waarbij vooral de negentiende eeuw in het middelpunt van de belangstelling staat.

Toch ontbrak tot dusverre een overzicht op dit terrein. Lust en Leering is daarmee het eerste overzichtswerk dat geïnteresseerden laat zien wat toen in Nederland voor jonge lezers verscheen: niet alleen de gewone leeskost maar ook werk waar vroegere literatuurgeschiedenissen aan voorbijgingen, zoals komische prentenboeken, spel- en ontspanningsboekjes en de thans weer felbegeerde beweegbare boeken.

Lust en Leering richt zich tot ieder die, professioneel of uit liefhebberij, in oude kinderboeken geïnteresseerd is. Net als de bibliografie van de achttiende-eeuwse kinderboeken van dezelfde auteurs, is het bovendien een smaakvolle beeldatlas geworden.

Piet J. Buijnsters (1933) is emeritus-hoogleraar achttiende-eeuwse letterkunde aan de universiteit van Nijmegen, met een levenslange fascinatie voor het antiquariaat. Naast talloze studies en edities op zijn vakgebied publiceerde hij het standaardwerk Het verzamelen van boeken en, samen met zijn echtgenote Lin Buijnsters-Smets, een driedelige bibliografie van achttiende- en negentiende-eeuwse kinderboeken en paper toys (bekroond met de Menno Hertzbergerprijs 2002 en de G.H. ’s Gravesandeprijs 2005).

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Lust en Leering – Geschiedenis van het Nederlandse Kinderboek in de negentiende eeuw”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *