Zoon schrijft biografie van zijn vader, Anne de Vries (1904-1964)

Anne de Vries jr.
Een zondagskind
Biografie van mijn vader

Uitgeverij Kok, maart 2010

gebonden, 432 pagina’s, 22 x 14 cm
ISBN 9789043517874, verkoopprijs € 30,50

te koop bij bol.com

Anne de Vries (1904-1964) was ooit de meest gelezen schrijver van Nederland. Hij was een zondagskind: geboren op pinksterzondag, op de verjaardag van zijn moeder. Hij voelde zich ook echt een zondagskind, zei hij vaak: hij had het mooiste werk van de wereld, een schat van een vrouw, een prachtig stel kinderen. Soms is de opsomming langer, maar zijn werk staat altijd voorop. Dat was echt een lot uit de loterij.

Op zijn twaalfde moest hij gaan werken. Twee jaar later kreeg hij toch de kans om door te leren. Op zijn negentiende was hij onderwijzer, op zijn zesentwintigste publiceerde hij zijn eerste kinderboek. Vijf jaar later verscheen zijn eerste roman, Bartje (1935). Hoewel de literatuur destijds sterk verzuild was, werd Bartje ook buiten de eigen kring een klassieker.
Enkele andere kinderboeken van zijn hand behoren eveneens tot het collectieve geheugen, zoals het Kleutervertelboek voor de bijbelse geschiedenis en Reis door de nacht. En meer dan twee miljoen kinderen leerden lezen met zijn leesmethodes (in Nederland ‘an en moe’, in Suriname ‘mama en loes’).

De Vries’ leven en werk zijn goed gedocumenteerd. Daardoor is deze biografie ook een tijdsbeeld: van het literaire leven in de jaren dertig, van de bezettingsjaren en van de jaren na de bevrijding, toen de oorlog in veel opzichten nog niet voorbij was.

Meer over Anne de Vries bij Schrijversinfo en Wikipedia

Video
RTV Drenthe zond n.a.v. van het verschijnen van dit boek een portret uit (bekijk op YouTube, 9 min.)

Recensies

recensie van Hans Werkman, Ned. Dagblad, 12 maart 2010

recensie van Jeannette Wilbrink-Donkersteeg, Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2010

Related Posts with Thumbnails

One Reply to “Zoon schrijft biografie van zijn vader, Anne de Vries (1904-1964)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *