‘Vroege drukken Librije Zutphen’ – deel 1 van een vervolgreeks over deze kettingbibliotheek

Dr. Lotte Hellinga
Vroege drukken Librije Zutphen
de kettingbibliotheek van de Walburgiskerk

In  mei 2008 werd de Catalogus Librije Zutphen gepresenteerd in de Walburgiskerk te Zutphen. De boekhistorici Joke Renting-Kuijpers en Anne Dirk Renting hebben meer dan tien jaar gewerkt aan de opdracht een wetenschappelijke catalogus samen te stellen van het bezit van Nederlands enige kettingbibliotheek.

Bij het verschijnen van de catalogus werd aangekondigd dat er na de meer wetenschappelijke beschrijving in de Catalogus Librije Zutphen een vierdelige vervolgreeks zou komen om een breder publiek kennis te laten maken met de schatten van de Librije.

In dit eerste deel van de vervolgreeks, Vroege drukken Librije Zutphen, neemt Lotte Hellinga de lezer mee de Librije in voor een rondleiding door de wereld van de vroege drukkunst.

Door een aantal van de oudste gedrukte boeken beter te bekijken, geeft zij inzicht in de complexe ontwikkeling van het boek en van de drukgeschiedenis. Daarnaast laat zij zien dat de vroege drukken in de Librije Zutphen een verbazend goed overzicht geven van de verbreiding van de drukkunst door Europa vanaf het prille begin tot aan de Hervorming.

De uitgave Vroege drukken Librije Zutphen verschijnt zowel in een eenmalige gebonden editie als in een ongelimiteerde paperbackversie.

Uitgeverij Philip Elchers, juni 2010 / gebonden, illustr. – 128 pag. / ISBN 9789050481182 / Verkoopprijs € 24,50

Uitgeverij Philip Elchers, juni 2010 / paperback, illustr. – 128 pag. / ISBN 9789050481052 / Verkoopprijs € 14,50

–  Op 11 juni 2010 is het boek gepresenteerd in de Walburgiskerk te Zutphen..

–  website Librije Zutphen

Artikelen / recensies…

Sander Grootendorst, De Stentor, 16-06-2010

Holly Moors, weblog moors magazine, 5 juli 2010 (met een aantal voorbeeldpagina’s)

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *