‘Complot rond een vierkant’ – de goodwilluitgaven van Drukkerij Rosbeek 1969-2006

Frederike Huygen, Ben van Melick
Complot rond een vierkant
De goodwilluitgaven van Drukkerij Rosbeek 1969-2006

De Limburgse Drukkerij Rosbeek kan gerekend worden tot de bekendste drukkerijen in Nederland. Door de hoge kwaliteit van het drukwerk, had de drukkerij naast een aantal grote bedrijven vooral opdrachtgevers in de culturele hoek als Kröller Müller Museum en de Jan van Eyck Academie. Voor haar hoogwaardig drukwerk werd de drukkerij honderddrieënzestig keer met een prijs bekroond. Helaas viel in oktober 2008 het doek voor dit bedrijf en werd het faillissement uitgesproken.

Vanaf 1969 gaf het bedrijf jaarlijks niet-commerciële boeken uit, goodwillpublicaties genaamd. De meeste publicaties zijn gewijd aan de visueel waarneembare kunsten, maar ook literatuur, poëzie en zelfs muziek worden niet vergeten. De uitgaven waren befaamd vanwege de hoge drukkwaliteit, opvallende inhoud en bijzondere vormgeving.

Uitgeverij Huis Clos geeft met het boek ‘Complot rond een vierkant’ een overzicht van de 56 delen, stuk voor stuk collectors items, die in de periode 1969-2006 zijn verschenen. Het boek geeft een visueel beeld van de goodwillreeks en een inkijk in de achterliggende ideeën van de vormgevers.

 

Kunsthistorica Frederike Huygen schreef de inleiding. Zij beschrijft de serie, plaatst deze in de geografische en historische context en komt zo tot een afgewogen oordeel over de aard, kwaliteit en het belang van de goodwillreeks.

Uitgeverij Huis Clos, april 2010 / gebonden, ill. – 132 pag. – afm. 20 x 20 cm / ISBN 978-90-79020-07-2 / Verkoopprijs 20 Euro

– Het boek werd gepresenteerd bij de opening van een expositie op 25 maart 2010. De expositie, met alle 56 goodwillpublicaties, toont welke betekenis een landelijk opererende drukkerij had voor de ontwikkeling van het culturele leven in Limburg en hoe verankerd het bedrijf was in de Limburgse cultuur. De expositie is tot en met 21 mei 2010 te zien in het Gouvernement te Maastricht.

Artikelen over de goodwilluitgaven, het boek, de tentoonstelling en drukkerij Rosbeek (pdf)
(Verschenen als bijlage bij het cultureel maandblad Zuiderlucht, april 2010)

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *