Awaters spoor – Literaire omzwervingen door het Utrecht van Martinus Nijhoff

Niels Bokhove
Awaters spoor
Literaire omzwervingen door het Utrecht van Martinus Nijhoff

Uitgeverij Bas Lubberhuizen, maart 2010

paperback, ca. 50 illustraties en 2 plattegronden, 104 pagina’s, 22 x 15 cm
ISBN 9789059372139, verkoopprijs € 17,90

te koop bij bol.com

Deel 18 in de reeks Literaire wandelingen

Tussen 1933 en 1941 woonde Martinus Nijhoff (1894-1953) in Utrecht. Hier schreef hij zijn bekendste werken: ‘De moeder de vrouw’, (‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien’), ‘Het kind en ik’, ‘Awater’ en ‘Het uur U’. In het befaamde pand Oudegracht 341 woonde hij samen met de schilder Pyke Koch, de schrijvers Jan Engelman en Cola Debrot en de musicus Hans Philips. In deze groep verkeerden ook Victorine Hefting, balletdanser-choreograaf Igor Schwezoff en actrice Claudine Witsen Elias. Veel minder bekend is de docente klassieke talen Josine van Dam van Isselt, met wie Nijhoff tussen 1933 en 1947 een relatie had en die veel meer dan tot nu toe werd aangenomen een stempel op zijn persoon en werk heeft gedrukt.
Een wandeling langs de tien ‘staties’ van ‘Awater’, het gedicht dat zich geheel in Utrecht ontrolt. Aan de hand van Nijhoffs beroemde gedicht en briefcitaten volgen we de dichter van ‘Awater’ op zijn gang door de Domstad.

– Niels Bokhove is filosofie- en literatuurhistoricus. Hij publiceerde eerder over Franz Kafka, David Vogel, Bruno Schulz, Paul Celan en Sándor Márai.

Meer ‘literaire wandelingen’ bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen

De tekst van het gedicht Awater, bij DBNL

Recensies

Merijn Schipper, 8Weekly, 9 juni 2010

Coen Peppelenbos (reportage), Tzum, 20 augustus 2010

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *