Tiele-lezing 2010 ‘De trage acceptatie van snelle media’

Jos de Haan
De trage acceptatie van snelle media

Amsterdam University Press (AUP), april 2010

cahiersteek, 32 pagina’s, 21 x 15 cm
ISBN 9789089642370, verkoopprijs € 14,50

te koop bij bol.com

Op 22 maart 2010 sprak Jos de Haan de negende Tiele-lezing uit tijdens het symposium ‘Hoe doen zij het?’ dat de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak in samenwerking met de Dr. P.A. Tiele-Stichting organiseerde in theater Diligentia, te Den Haag.

Vrijwel iedere Nederlander heeft tegenwoordig een mobiele telefoon en surft op het web. We bellen, mailen en twitteren wat af, we zijn bezig met e-shoppen, games, muziek en films. Meer en meer kan informatie via het web worden verspreid, geconsumeerd én geproduceerd. Het schrijven op papier en het lezen van gedrukte kranten en boeken loopt terug, maar zal het verdwijnen?
De nieuwe media mogen snel zijn, brede acceptatie ervan lijkt met enige traagheid te komen. De verspreidings- en gebruikspatronen van digitale technologie onder de bevolking blijken namelijk niet eenduidig. Tussen technofiele voorlopers en technofobe achterblijvers bevindt zich een grote groep die de elektronische snelweg bedachtzaam betreedt, terwijl jongeren juist intens genieten van alles wat de mobiele jeugdcultuur ze biedt. Naar verwachting zullen we het komende decennium dan ook leven met de rijkdom van oude en nieuwe media naast elkaar.

De Tiele-lezingen worden sinds 2002 jaarlijks gehouden. Het is een activiteit van de Dr. P.A. Tiele-Stichting, die als doelstelling heeft: de bevordering van de boekwetenschap in Nederland.

Jos de Haan (1960) is hoofd van de onderzoeksgroep Tijd, Media en Cultuur (TMC) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en sinds 1 september 2006 bijzonder hoogleraar ICT, Cultuur en Kennissamenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer over de serie uitgaven van de Tiele-lezingen

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *