‘An meine Kinder’ – De levensgeschiedenis van ontwerper Reinier Saul (1910-1977)

Debbie Saul (samenst), Nop Maas (red.)
An meine Kinder
Werk en leven van Reinier Saul, ontwerper (1910-1977)

99 Uitgevers, april 2010

hardcover, 240 pagina’s, 22 x 24 (oblong) cm
ISBN 9789078670124, verkoopprijs € 34,50

te koop bij bol.com

Grafisch ontwerpster Debbie Saul (1971) kwam jaren geleden in het bezit van de hutkoffer van haar grootvader, Reinier Saul (1910-1977), die opgroeide in Duitsland. Vanwege het opkomende nazisme vluchtte hij in 1933 van Berlijn naar Amsterdam, waar hij zich vestigde als reclametekenaar. In de koffer vond zij behalve persoonlijke brieven, familiefoto’s en een dagboek een schat aan schetsen, ontwerpen (o.a. voor Opekta/ Pectacon, een filiaal van de Duitse gelijknamige handelsfirma dat werd geleid door Otto Frank, de vader van Anne Frank) en allerlei soorten drukwerk. Aan de hand van deze egodocumenten en het grafische werk reconstrueert Debbie Saul de bijzondere levensgeschiedenis van haar grootvader.

‘An Meine Kinder’ is het boeiende verhaal over de flamboyante en energieke sfeer van de Goldene Zwanziger in Berlijn, waar Saul voorstellingen bezocht van o.a. Marlène Dietrich, Richard Tauber en Bertolt Brecht en waar hij een platonische vriendschap onderhield met Monika Mann, dochter van de grote schrijver Thomas Mann. Over het netwerk van Exil-joden in Amsterdam, het drama van de jodenvervolging en het uiteenvallen van een familie. Maar ook over het optimisme van de wederopbouw, over het naoorlogse modernisme en de opkomst van professionele grafische vormgeving in Nederland. Tegelijkertijd is het een indringend relaas over de steeds weer veranderende omstandigheden waarin Reinier Saul terechtkwam, over de tragiek van het verlies van de eigen identiteit, eindigend met de zelfmoord als gevolg van een oorlogstrauma.

Ontwerper Ben Bos schreef een inleiding op het grafische werk en Nop Maas redigeerde het dagboek van Reinier Saul. De fotografie is van Michéle Baudet. Het boek is geheel in full color gedrukt en is ruim geïllustreerd met foto’s, grafisch werk en autobiografische notities.

– De boekpresentatie zal plaatsvinden op donderdag 22 april 2010, om 15.00 uur bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

– Een vitrine-presentatie met werk van Reinier Saul is te zien op de vijfde etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) van 22 april tot 30 mei 2010.

– VPRO-radioprogramma De Avonden besteedt op woensdag 21 april 2010 van 20.00 tot 21.00 uur aandacht aan het boek. Anton de Goede interviewt dan Debbie Saul, Ben Bos en Nop Maas.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *