‘Hermans in hout’ – biografisch reisverslag

Willem Otterspeer
Hermans in hout

Uitgeverij De Bezige Bij, april 2010

Gebonden, 239 pagina’s
ISBN 9789023456544, verkoopprijs € 19,90

te koop bij bol.com

In ‘Hermans in hout’ reist essayist, Huizinga-kenner en Hermans-biograaf Willem Otterspeer de sporen achterna van Willem Frederik Hermans, die in juli 1948 vanuit IJmuiden naar Canada vertrok. Hij zou daar enige maanden werken als assistent-houtcontroleur voor Nederlandse papierfabrieken. Intussen schreef hij veel: een reislogboek, brieven, twee verhalen en de novelle ‘Een veelbelovende jongeman’.
Willem Otterspeer zag deze novelle als de ideale case-study om de subtiele verhouding tussen fictie en werkelijkheid bij Hermans te ontrafelen. Van het Canadese verblijf van de schrijver is namelijk veel documentair materiaal bewaard gebleven. Van dag tot dag kon Otterspeer de schrijver volgen en precies bepalen wat autobiografisch is in de novelle en wat niet. Zo komt Otterspeer tot een fascinerend reisverslag, waaruit een beeld oprijst van de jonge schrijver Hermans die een gevecht levert om wat hem het dierbaarst is: zijn eigenheid. Een gevecht tegen epigonisme en tegen de roman-opvattingen van voor de oorlog. Een gevecht dat eindigt in een literaire moord. Otterspeer toont met veel brille aan dat die moord wordt gepleegd door Hermans, en wel met voorbedachten rade en in koelen bloede.

Over dit boek werd geschreven door…

Vrij Nederland, Jeroen Vullings, 1 april 2010

De Volkskrant, Arjan Peters, 6 april 2010

Het Parool, Jos Bloemkolk, 8 april 2010

Weblog Woest en Vredig, Joep van Ruiten, 13 april 2010

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *