Essays over het schrijverschap van W.F. Hermans

Smulders-Alleen_blind-2009Wilbert Smulders, Frans Ruiter (red.)
Alleen blindgeborenen kunnen de schrijver verwijten dat hij liegt
over het schrijverschap van Willem Frederik Hermans

Uitgeverij De Bezige Bij, december 2009

Paperback, 240 pagina’s, 20 x 12,5 cm
ISBN 9789023441458, verkoopprijs € 18,90

te koop bij bol.com

De ideeën van Willem Frederik Hermans waren controversieel en zijn optreden als publieke figuur was omstreden. Toch was zijn schrijverschap vaak een ijkpunt in het maatschappelijk debat. In zijn romans bespeelt hij de lezer op een soevereine manier en in zijn polemieken laat hij zich van zijn despotische kant zien. Toch kent hij over de werkelijkheid slechts twijfel.

Aan werk en optreden van Hermans wordt een zeggingskracht toegeschreven die tot ver buiten de literatuur reikt, maar zelf heeft hij nooit aanvaard dat hij een autoriteit was, althans niet buiten de literatuur.
In Alleen blindgeborenen kunnen de schrijver verwijten dat hij liegt wordt ingegaan op deze wonderlijke paradox, met bijdragen van Wilbert Smulders, Frans Ruiter, Odile Heynders, Ewoud Kieft en Sarah Beeks. Een waardevolle en inspirerende aanvulling op de studie van Hermans’ grootse oeuvre.

– Wilbert Smulders en Frans Ruiter zijn beiden werkzaam als literatuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Wilbert Smulders is tevens lid van de Wetenschappelijke Raad van Advies van het Willem Frederik Hermans Instituut. Frans Ruiter is directeur bedrijfsvoering van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *