Laurens van Krevelen – Laurens Janszoon Costerprijs 2009

Maas-LaurensVanKrevelen-2009Nop Maas (red.)
Laurens van Krevelen
Laurens Janszoon Costerprijs 2009

Dit boekje werd door de Stichting Laurens Janszoon Coster op 4 december 2009 uitgegeven ter gelegenheid van de uitreiking van de veertiende Laurens Janszoon Costerprijs aan Laurens van Krevelen.

Laurens van Krevelen was van 1972 tot 2001 hoofdredacteur en directeur van uitgeverij Meulenhoff te Amsterdam. In de afgelopen veertig jaar vervulde hij talrijke functies in brancheorganisaties en in literaire en culturele verenigingen. Ook maakte hij zich verdienstelijk als vertaler en essayist, onder andere op het gebied van het surrealisme.

In het boekje zijn de teksten opgenomen die bij deze gelegenheid uitgesproken werden: het juryrapport, de feestrede van Adriaan van Dis en de toespraak waarmee de burgemeester van Haarlem de prijs overhandigde. Daarnaast bevat het boekje een tweetal bijdragen over de activiteiten van de laureaat als uitgever en als promotor van het surrealisme en enkele ‘albumbladen’ van literaire vrienden. Laurens van Krevelen droeg aan dit boekje een aforistisch betoog bij over boekcultuur.

Stichting Laurens Janszoon Coster, Haarlem, dec. 2009 / ingenaaid – 60 pag.- afm. 21 x 12 cm / ISBN 9789078231042

– Het boekje is niet in de handel verkrijgbaar, maar voor tien euro, inclusief verzendkosten, te bestellen via de website.

– De Laurens Janszoon Costerprijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de Stichting Laurens Janszoon Coster. De vorige winnaars van de prijs waren filmmaker Hans Keller (2005) en letterontwerper Bram de Does (2007). Eerder werden onder anderen uitgever Geert van Oorschot, boekhandelaar Jan de Slegte en criticus Kees Fens bekroond.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *